Voeden op schema of op verzoek?

De hoeveelheid informatie die je als (nieuwe) ouders naar je toe “gegooid” krijgt is ongelooflijk groot. Vaak ook verwarrend, omdat je van de ene persoon/partij te horen krijgt dat het zo hoort, terwijl de andere persoon/partij precies het tegenovergestelde zegt. Het op schema of op verzoek voeden van je baby is daar – helaas – geen uitzondering op. Wat zijn de voors en tegens van beide mogelijkheden?

Voeden op schema of op verzoek?

De hoeveelheid informatie die je als (nieuwe) ouders naar je toe "gegooid" krijgt is ongelooflijk groot. Vaak ook verwarrend, omdat je van de ene persoon/partij te horen krijgt dat het zo hoort, terwijl de andere persoon/partij precies het tegenovergestelde zegt. Het op schema of op verzoek voeden van je baby is daar - helaas - geen uitzondering op. Wat zijn de voors en tegens van beide mogelijkheden?

Deel Tweet Deel +1

3 Comments

 1. eel

  Mijn kind was bijna 5 kilo bij de geboorte, en hij is geboren eind juni (met een grote hittegolf in juli) ik gaf borstvoeding op verzoek, maar omdat het zo warm was kwam hij ieder uur !! Na een maand was ik uitgeput en ben ik met een ritme gaan voeden ! Achteraf bleek dat ik borstvoeding gaf voor een tweeling !! Dus voeden op verzoek is niet altijd de beste manier ….

  • Hiranthi Herlaar

   Met warmer weer is het heel normaal dat babies vaker aangeven te willen drinken, dat doen wij immers ook: ons lichaam heeft meer vocht nodig. Met een hittegolf is dat zeker het geval. Dat je aangeeft dat jouw kleine, van toen hooguit 2 maanden oud, ieder uur wilde drinken verbaast mij daarom niks (maar kan me desondanks wel voorstellen dat het zwaar was).
   Het is uiteraard vervelend dat jij – blijkbaar – last hebt gehad van overproductie (dat haal ik in ieder geval uit je omschrijving). Heel vervelend, maar het is iets dat kan gebeuren. Ook als er geen sprake is van een hoger geboortegewicht of hittegolf. Wat de verdere omstandigheden ook zijn, wanneer er sprake is van overproductie (of wanneer er verdenking van overproductie is) kan er het best contact worden opgenomen met een lactatiekundige IBCLC. Zij (of hij) kan dan helpen om de productie wat rustiger te krijgen.

 2. Henrieke

  Ik vraag me af wat signalen zijn dat je kindje genoeg heeft gedronken uit de fles? Ons meisje van nu 3,5 weken oud, lijkt maar steeds door te drinken aan de fles. Halverwege de voeding onderbreken we die voor een boertje en een schone luier.maar daarna drinkt ze weerhoud door. Dit doet ze met een fles van 100 ml,maar ook met een fles van 135 ml. En als ze eerst een fles van 100 ml leegdrinken, en we geven daarna nog eens 35 ml, dan gaat die ook altijd op.
  Ze stopt dus niet zelf met drinken. Waar kunnen we nog meer op letten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Whatever they grow up to be, they are still our children, and the one most important of all the things we can give to them is unconditional love. Not a love that depends on anything at all except that they are our children.

The term misbehavior is almost exclusively applied to children–seldom to adults, friends, spouses. Have you ever overheard someone say, “My husband misbehaved yesterday,”? …Children don’t misbehave. Their behaviors are simply actions they have chosen to meet important needs…Don’t interpret that children are trying to do something to you — they are only trying to do something for themselves. And this does not make them bad children or misbehaving children. But it may cause you a problem.

0
Skip to content