Een 'monkey platter' mee naar school

Volkoren brood, kaas en roomboter. Het is zo makkelijk en daardoor algauw de dagelijkse standaard om mee te geven aan mijn zoon. Voor de korte pauze een bakje tomaatjes of appel, twee bekers ranja en klaar is het ‘lunchpakket’ voor mee naar school. Makkelijk, maar het wordt voor de eter ook zo gauw ontzettend saai om iedere dag weer te eten. Dat moet beter kunnen.

Een 'monkey platter' mee naar school

Volkoren brood, kaas en roomboter. Het is zo makkelijk en daardoor algauw de dagelijkse standaard om mee te geven aan mijn zoon. Voor de korte pauze een bakje tomaatjes of appel, twee bekers ranja en klaar is het ‘lunchpakket’ voor mee naar school. Makkelijk, maar het wordt voor de eter ook zo gauw ontzettend saai om iedere dag weer te eten. Dat moet beter kunnen.

Volkoren brood, kaas en roomboter. Het is zo makkelijk en daardoor algauw de dagelijkse standaard om mee te geven aan mijn zoon. Voor de korte pauze een bakje tomaatjes of appel, twee bekers ranja en klaar is het ‘lunchpakket’ voor mee naar school. Makkelijk, maar het wordt voor de eter ook zo gauw ontzettend saai om iedere dag hetzelfde te eten. Dat moet beter kunnen.
Bentō1. De kans is groot dat je het al eens langs hebt zien komen. Overgewaaid vanuit Japan, waar het een lunch betreft die traditioneel gezien vooral uit rijst, vis/vlees en groenten bestaat. Wij kennen het hier vooral als variatie in de lunch. Het is als het ware een monkey platter2 on the go.

Traktatie voor het oog

Eten dat er leuk uitziet, nodigt ook uit tot het opeten ervan. Zeker bij kinderen die moeite hebben met eten, kan het een uitkomst zijn om van de lunchtrommel een soort feestje te maken. Hier zijn veel verschillende producten voor te krijgen. Ei-vormers (waarmee je een gekookt ei vormt naar bijvoorbeeld een auto of konijn), uitstekers (brood in de vorm van dino’s) en stekertjes (grappige beestjes in de trommel en ze kunnen tegelijkertijd gebruikt worden als prikkertje). Er bestaan ook speciale bento-lunchtrommels met aparte vakjes die prachtig worden afgesloten door het deksel. Nat en droog worden zo niet per ongeluk gemengd.
Van wat ik langs heb zien komen is het aan te raden een flinke portemonnee te hebben wanneer je aan het aanschaffen begint. Bepaalde zaken zijn (vind ik) wat prijzig, maar het is ook behoorlijk verslavingsgevoelig. Er bestaat namelijk erg veel in de meest uiteenlopende thema’s en je zou de eerste niet zijn die er ineens een hele verzameling van heeft staan 😉

Voor de kleinere portemonnee

Gelukkig kan het ook op een goedkopere manier. Handig voor als je de funds niet hebt of eerst wilt ‘proeven’ of zo’n monkey platter mee naar school wat voor jullie is. Ik ben zelf bijvoorbeeld begonnen met het volgende:

 • Lunchboxen van de IKEA. Ze hebben hier twee varianten in. De kleinere heeft twee grote uitneembare bakjes, de grotere heeft ook twee uitneembare bakjes waarvan één verdeeld is in twee vakken. Twee grotere lunchboxen geeft de mogelijkheid om vier vakjes te gebruiken.
 • Kleine ronde bakjes van Sistema. Perfect voor een sausje, smeerkaas of chocopasta (met losse kleine soepstengeltjes) of wat losse nootjes. Of natuurlijk wat je zelf maar bedenken kan.
 • Kleine vorkjes van Sistema. De kleine bakjes en deze vorkjes heb ik beide bij de Albert Heijn kunnen kopen met 35% korting. De vorkjes zijn handig voor snoeptomaatjes, blokjes kaas, kleine bolletjes mozzarella etc.
 • Eiervormpjes + uitstekers (Blokker & Action). Deze heb ik in een grijs verleden gekocht en heel af en toe gebruik ik ze.

Inhoud

Qua voedingswaar wat je in de lunchtrommel stopt kun je het ook net zo gek maken als je zelf wil. Ik houd het hierop:

 • Dubbele boterham met beleg (meestal kaas, smeerworst of kipfilet, met of zonder plakjes komkommer), gesneden in vier stukjes (past precies naast elkaar in de trommel).
 • Plakjes komkommer + plakjes leverworst, om-en-om neergelegd voor het leuke effect. Alleen als ik het brood niet heb belegd met smeerworst.
 • Snoeptomaatjes, groot favoriet van zoon. Wanneer we het in huis hebben doe ik het in een zakje met kleine bolletjes mozzarella (of gesneden stukjes van een grotere) met wat olijfolie en zout en peper.

Af en toe:

 • Een klein bakje met wat chocopasta of smeerkaas en dan een handjevol kleine soepstengeltjes in een van de kleinere vakken om te ‘dippen’.
 • Wat cashewnoten in een klein bakje.
 • Als we M&M’s in huis hebben, doe ik die weleens als ‘toetje’ mee.

Omdat ik ‘s ochtends een mega-chaoot ben, probeer ik dit altijd ‘s avonds van tevoren te maken. De gehele brooddoos gaat dan in de koelkast en hoef ik ‘s ochtends alleen maar in z’n schooltas te stoppen. Het geeft me ook meer tijd om na te denken over wat variatie in z’n broodtrommel in plaats van automatisch iedere dag hetzelfde mee te geven.

Ben jij al aangestoken door het bento-virus, of speel je het op safe?
Deel Tweet Deel +1

 1. Wikipedia: Bentō
 2. De Groene Vrouw: Monkey platter: laat je koter kiezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Robin Williams

I think the saddest people always try their hardest to make people happy because they know what it’s like to feel absolutely worthless and they don’t want anyone else to feel like that.

Categorieën

Dr. Laura Markham

Whatever they grow up to be, they are still our children, and the one most important of all the things we can give to them is unconditional love. Not a love that depends on anything at all except that they are our children.

Scroll naar top
Skip to content