Naar de pagina-inhoud

Wanneer begin je weer met daten?


Er komt een moment dat je weer gaat daten. Net als bij het scheiden zelf, heeft iedereen daar zo z’n eigen mening over. Hoe je moet gaan daten, wanneer je kunt gaan daten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over wíe je gaat daten. Wat moet je daar, als buitenstaander, over weten?

Je relatie is voorbij en zodra je (voor jouw gevoel) klaar bent, gaat je blik de wijde wereld weer in. Door het internet hebben we ongelooflijk veel plekken waar je kunt beginnen met dat eerste contact, zonder fysiek het huis uit te hoeven. E-dating. Ideaal voor de introverten en ambiverten onder ons. En ook een basis voor een beste lading kritiek van buitenstaanders.

Wat je als buitenstaander moet weten over het daten na een scheiding? Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: niks.

Je kunt er vanuit gaan dat de persoon die weer aan het daten gaat, daar zelf voor gekozen heeft. En dus is nu het juiste moment voor die persoon. Natuurlijk mag je best denken dat je het snel vind gaan, of dat je de manier waarop (e-dating, of juist wel de kroeg in) niet ‘de beste’ vind. Maar dat zegt helemaal niks over de situatie van die persoon, het zegt wat over jou.

De ene scheiding is de andere scheiding niet. Geen enkele relatie is immers hetzelfde. Voor de buitenwereld kan het dan wel lijken dat ze net uit elkaar zijn, gevoelsmatig kan het voor dat stel al jaren geleden zijn gebeurd. En die gevoelens staan in de meeste gevallen niet perfect in lijn met het al dan niet officieel gescheiden zijn.

Oordeel niet te snel over het date-gedrag van (al dan niet officieel) gescheiden ouders (mensen). Beginnen met daten, betekent niet dat er meteen een nieuwe relatie bij zit. En ook dan: zolang het allemaal vrijwillig gebeurt en er wordt goed rekening gehouden met de kinderen, is er niks aan de hand.

Er is dus geen vast moment om weer te beginnen met daten. Het perfecte moment om te beginnen, is het moment waarop ermee wordt gestart. En wat buitenstaanders van dat moment vinden, is niet belangrijk.


In het dagelijks leven denkt, schrijft en praat Hiranthi veel over opgroeien in het algemeen. Van de ontwikkeling van baby’s en kleine kinderen, tot de persoonlijke ontwikkeling van volwassenen en de invloed van hun jeugd en huidige omgeving daarop.


Gerelateerde artikelen


Reacties worden gemodereerd, het kan dus even duren voor jouw reactie echt geplaatst is.
Zou je dat wat je in je reactie wilt plaatsen niet zeggen tegen iemand die je na staat? Dan is het hier ook niet gepast.

*