3 dingen die ouders in scheiding wél willen horen

Scheiden is niet leuk. Ja, het is over het algemeen wel het beste besluit, maar leuk is het niet. Zeker niet als mensen in je omgeving jou wel even gaan vertellen hoe zij er tegenaan kijken. Je weet welke 3 dingen je níet tegen ouders in scheiding zeggen moet. Dit zijn 3 dingen die ze wél graag horen.

1. “Hoe voel jij je hierbij?”

Dat een scheiding het beste besluit kan zijn, betekent niet dat beide partijen er ook enthousiast achter staan. Een luisterend oor, waarbij je echt je ei over je gevoelens nú kwijt kunt, is van onbetaalbare waarde.
Voor je deze vraag stelt: het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat er een stortvloed aan woorden en emoties over je heen kan komen. Als jijzelf op dit moment niet niet het gevoel hebt dat te kunnen dragen, dan is het misschien gewoon beter om deze vraag niet te stellen.

2. “Hoe kan ik jou/jullie helpen?”

Bij een scheiding komt van alles kijken. Uiteraard emotioneel, maar ook een hoop administratieve rompslomp. Omdat er zoveel verschillende aspecten zijn en het geheel enorm veel energie kan kosten, kunnen ouders in scheiding vaak allerlei hulp goed gebruiken. Helpen met het vinden van een goede mediator of advocaat bijvoorbeeld. Oppas voor de kinderen, voor tijdens afspraken of voor wat tijd om bij te komen, kan ook heel erg gewenst zijn.

3. “Ga je mee … doen?”

Het is natuurlijk enorm fijn als iemand de kinderen onder zijn of haar hoede kan nemen, zodat de ouder(s) even wat voor zichzelf kunnen doen. Maar samen iets leuks ondernemen is ook erg leuk! En kan ook voor de nodige afleiding zorgen. Wellicht helpt het zelfs een non-actief sociaal leven weer wat op te bouwen!

Bonus: “Ik heb geen idee hoe ik je/jullie in deze tijd bij kan staan.”

Net als dat het heel erg moeilijk is in te schatten om kinderen te hebben, als je zelf nooit kinderen hebt gehad, is het heel lastig om echt te snappen wat een scheiding met iemand doet. Ook omdat iedereen er weer anders mee om gaat en scheidingen enorm uiteenlopend kunnen gaan. Heb je geen idee wat je voor het scheidende paar zou kunnen doen? Zeg dat dan gewoon. Eerlijkheid hierin wordt veel meer gewaardeerd dan een stel loze woorden (of adviezen waar niemand op zit te wachten).Deel Tweet Deel +1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Thich Nhat Hanh

To be beautiful means to be yourself. You don’t need to be accepted by others. You need to accept yourself.

Categorieën

Brené Brown

Talk to yourself like you would talk to someone you love.

Scroll naar top
Skip to content