3 dingen die ouders in scheiding niet willen horen

3 dingen die ouders in scheiding niet willen horen

Scheiden. Iedereen heeft er wel z’n eigen mening over. De een vind dat uit elkaar groeien soms gewoon gebeurd en dat uit elkaar gaan dan moet kunnen, de ander dat het huwelijk heilig en eeuwig is. Zolang je die overtuiging alleen op je eigen relatie toepast is er niks aan de hand. In de praktijk wordt dat echter lang niet altijd gedaan.
Of het nu om een vechtscheiding gaat, of dat beide partijen achter het besluit staan: een scheiding is geen leuke ervaring. Zeker niet als er kinderen bij komen kijken.

1. “Hebben jullie wel (relatie)therapie geprobeerd?” of “Wij hebben ook weleens dips meegemaakt en…”

Je kunt er eigenlijk wel vanuit gaan dat, zodra er uitgesproken wordt dat er sprake is van een scheiding, het besluit definitief is. Adviezen om de scheiding tegen te gaan / uit te stellen zijn dus niet nodig en ze worden – hoewel dat wellicht niet hardop wordt gezegd – over het algemeen niet op prijs gesteld.
Zo kreeg ik te horen dat ik mijn ex-man-to-be eigenlijk op de bank (of een stoel) moest parkeren en net zo lang op hem in moest praten, tot hij niet meer wilde scheiden. Zo ging het in haar relatie ook, dus wij konden dat ook wel doen. Nou zou het voor mij teveel voelen als iemand over te moeten halen om in de relatie te blijven, zeker als je zelf ook niet het gevoel hebt dat er iets te redeen valt. Maar als het voor haar en haar partner werkt: prima.
Scheidende ouders kennen dips. Echt waar. Sterker nog, ieder persoon, die in een relatie zit, kent dips. Het zijn immers de wat mindere periodes waar je de highs door herkend en ook extra om waardeert. Zodra een scheiding wordt aangekondigd, is er echter geen sprake meer van een dip. Dan is het gewoon over.

2. “Jullie doen hiermee jullie kind(eren) geweld aan!”

Een scheiding aankondigen, zeker naar eventuele kinderen toe, is ongelooflijk moeilijk. Het is een van de meest nare dingen die je, je kind ooit kunt vertellen. Scheiden is echt niet iets waar iemand voor de lol voor kiest, zéker niet als er kinderen bij komen kijken.
Bij elkaar blijven voor de kinderen kan op het eerste gezicht heel logisch lijken. De kinderen zouden dan niet in een gebroken gezin zitten, waardoor ze dat bespaard blijft. Maar blijft ze dat dan echt wel bespaard? Twee volwassenen die bij elkaar blijven, terwijl ze dat eigenlijk niet willen, dat merken kinderen echt wel. Zeker als het door die keuze op een gegeven moment maar blijft uitlopen op ruzie.
Daarnaast geeft het een slecht voorbeeld naar de kinderen: zodra er kinderen zijn, zul je in de relatie moeten blijven. Het maakt niet uit dat je daar dan enorm ongelukkig van wordt (en dat ook zeker wel doorwerkt op de kinderen), maar het moet gewoon. Willen we dat onze kinderen echt voorleven?

3. “Dat wat God verbonden heeft, mag niet zomaar verbroken worden. [Tenzij er sprake is van geweld oid.]”

Zoals ik al zei: niemand kiest voor de lol voor een scheiding. Als het paar in kwestie gelovig is, dan is dit een enorme steek onder het water. Wanneer ze niet-gelovig zijn, is het vooral een heel vreemde uitspraak.
In beide gevallen zijn de voorwaarden van wanneer een huwelijk dan wel verbroken mag worden erg vreemd. Moet er dan gewacht worden op heel nare omstandigheden? Tot beide partijen elkaar echt niet meer kunnen luchten en de situatie voor iedereen niet meer te doen is?
Het beste voor iedereen, zéker met kinderen die hierbij betrokken zijn, is dat beide partijen normaal met elkaar om kunnen gaan. Elkaar het geluk gunnen en ze ook gewoon bij elkaar in dezelfde ruimte kunnen verblijven. Goede vrienden van elkaar blijven is voor velen wellicht teveel gevraagd, maar er hoeft ook geen keuze gemaakt te worden tussen “ik kan je niet luchten” en “jij bent mijn beste vriend(in).” Er bestaan enorm veel verschillende soorten relaties tussen.

Bonus: “Hou er rekening mee dat er alsnog strijd kan ontstaan.”

De persoon die dit soort waarschuwingen uitspreekt is in de meeste gevallen écht bezorgd om eventuele problemen waar je in de scheiding (en erna) mee te maken kunt krijgen. Waar echter niet over na wordt gedacht, is dat zo’n zelfde uitspraak door veel meer partijen wordt gedaan. Zo hoor je waarschuwing na waarschuwing, waardoor je op een gegeven moment gaat twijfelen over de relatie die je op dat moment met je ex-partner-to-be hebt. Er wordt spanning mee opgeroepen, die er daarvoor niet was, waardoor het uiteindelijk een selffulfilling prophecy kan worden. Net zoals de “ben je ziek?” vraag. Als je dat maar vaak genoeg gevraagd krijgt, zul je je op een gegeven moment ook echt ziek voelen.
Houd je waarschuwingen dus liever voor je. Ze zullen er toch echt samen uit moeten komen. En mocht het inderdaad ineens uit de hand lopen? Een “ik zei het toch” of “ik had het je kunnen vertellen” zit echt niemand op te wachten. Zéker dat echtpaar niet.Deel Tweet Deel +1

1 reactie op “3 dingen die ouders in scheiding niet willen horen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Unknown

Be confident. Too many days are wasted comparing ourselves to others and wishing to be something we aren’t. Everybody has their own strengths and weaknesses, and it is only when you accept everything you are – and aren’t – that you will truly succeed.

Alfie Kohn

Most of the books and articles about parenting are filled with advice about how to get children to comply with our expectations.

Scroll naar top
Skip to content