Je nieuwe partner voorstellen aan je kind(eren)

Er komt een moment na je scheiding (of aankondiging van uit elkaar gaan) waarop je besluit weer te gaan daten. Dat betekent ook dat je vroeg of laat een nieuwe liefde gevonden hebt. Iemand die, als alles echt goed klikt, ook voorgesteld zal gaan worden aan je kind(eren). Zo’n ontmoeting is spannend voor iedereen, ongeacht hoe zeker je van je zaak bent. Hoe pak je dat nou het beste aan?

Je nieuwe partner voorstellen aan je kind(eren)

Er komt een moment na je scheiding (of aankondiging van uit elkaar gaan) waarop je besluit weer te gaan daten. Dat betekent ook dat je vroeg of laat een nieuwe liefde gevonden hebt. Iemand die, als alles echt goed klikt, ook voorgesteld zal gaan worden aan je kind(eren). Zo’n ontmoeting is spannend voor iedereen, ongeacht hoe zeker je van je zaak bent. Hoe pak je dat nou het beste aan?

Kennis laten maken met het idee van een nieuwe liefde

Het ene kind vind het idee van een nieuwe liefde voor mama of papa geweldig, het andere kind vind het vreselijk. Voor je vermeld dat je een nieuwe partner hebt, is het handig om te weten hoe jouw kind erover denkt. Praat hier dus over. Bij voorkeur door in te haken op balletjes die ze zelf opgooien. Het onderwerp zelf aansnijden kan uiteraard ook, maar dit kan gauw beladen voelen. En dat kan negatieve associaties geven met het hele idee. En dat zou jammer zijn.


Wordt je kind blij van de gedachte? Mooi! Houd echter wel in je achterhoofd dat uitspraken hierover nog wel wat wispelturig kunnen zijn. Het ene moment kan het als het meeste geweldige ooit lijken, het andere moment zijn ze enorm verdrietig dat jij en je ex-partner uit elkaar zijn gegaan. Vat uitspraken daarover niet persoonlijk op, het is onderdeel van de verwerking. Laat je kind ook weten dat het heel normaal is dat soort uiteenlopende gevoelens te hebben.

De kans is ook aanwezig dat je kind het idee van een nieuwe partner níet zo leuk vind. Helaas. Die gevoelens hebben niks te maken met het jou niet gunnen van je geluk, kinderen willen juist graag dat hun ouders wél gelukkig zijn. Waar het wel mee te maken kan hebben:

  • Je kind zit nog midden in het verwerken van de scheiding en is nog niet klaar voor het idee van een nieuwe partner;
  • De hoop dat jij en je ex-partner weer bij elkaar terug komen is nog erg levendig;
  • Angst dat er tijd met jou ingeleverd moet worden door de komst van je nieuwe partner.

Als ouder is het jouw taak te onderzoeken welke angst jouw kind voelt, de angst te erkennen en uitleg te geven over waarom die angst er niet zou hoeven zijn. Het zal er niet gelijk voor zorgen dat de angst helemaal weg is, maar wel voor wat opluchting zorgen.

Laten weten dat er een nieuwe liefde is

Wanneer je kind wat gewend is aan het idee van een mogelijk nieuwe liefde (en er is ook sprake van een nieuwe partner), kun je langzaamaan gaan vertellen over hem/haar. Probeer niet teveel informatie in een keer te geven. Het nieuws kan namelijk best hard aan komen. Hoe geweldig je nieuwe partner ook is, kinderen houden vaak toch de fantasie / hoop dat papa en mama weer van elkaar gaan houden en bij elkaar willen blijven.

Houd bij het vertellen ook rekening met de leeftijd (of meer: de maturiteit) van je kind(eren). Een kind van 3 jaar heeft over het algemeen een andere bewoording nodig dan een kind van 7. Daarnaast is het niet nodig om je kind(eren) alles te vertellen. Los van de logische zaken, kan het voorkomen dat je bepaalde zaken beter (nog) niet verteld, omdat je kind er nog niet klaar voor is.

Je nieuwe liefde daadwerkelijk voorstellen

Wanneer je denkt aan het voorstellen van je nieuwe liefde: wees er zo zeker mogelijk van dat het een langdurige relatie betreft. Ook het verbreken van een andere relatie dan die van papa & mama (of mama & mama / papa & papa) heeft een behoorlijke impact op hun leven. Het is dus belangrijk om het kennis laten maken met je kind(eren) enorm serieus te nemen.

Wanneer je nieuwe liefde ook echt een nieuw persoon in het leven van je kind(eren) gaat worden, dan is het voor veel kinderen fijn als ze betrokken worden in hóe ze gaan kennismaken. Er gebeurt immers al zoveel waar ze geen invloed op hebben. Door ze hier een beetje regie in te geven, zullen ze zich meer serieus genomen voelen met als bijkomend voordeel dat ze sneller zullen uitkijken naar de kennismaking.

Inspiratie voor de eerste kennismaking

Tenzij je kind(eren) serieus zijn aangelegd en heel gelukkig worden van een koffiebijeenkomst, kun je het best kiezen (of ideeën opperen) waarbij het in de directe omgeving van jou en je nieuwe liefde blijven vrijblijvend is. Waar ze veilig vanaf een afstandje kunnen observeren, wanneer ze dit wensen.
Denk dus bijvoorbeeld eens aan:

  • Een wandeling in het park;
  • Diertjes aaien bij de kinderboerderij;
  • Samen naar de dierentuin;
  • Uitleven in een krijspaleis (binnenspeeltuin 😉 ).
Hoe heb jij je kind(eren) kennis laten maken met je nieuwe partner? Zou je daar iets in veranderen als dat kon of ben je juist erg blij met hoe het uitpakte?

Deel Tweet Deel +1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

George Carlin

A person of good intelligence and sensitivity cannot exist in this society very long without having some anger about the inequality – and it’s not just a bleeding-heart, knee-jerk, liberal kind of thing – it is just a normal human reaction to a nonsensical set of values where we have cinnamon flavored dental floss and there are people sleeping in the street.

Categorieën

William Gibson

Before you diagnose yourself with depression or low self esteem, first make sure that you are not, in fact, just surrounding yourself with assholes.

Scroll naar top
Skip to content