Gescheiden: het delen van de zomervakantie

Bij een gescheiden gezin komt in de meeste gevallen ook een gescheiden vakantieperiode. Net als met al het andere komen ook daar voor- en nadelen bij kijken.

Bij een gescheiden gezin komt in de meeste gevallen ook een gescheiden vakantieperiode. Net als met al het andere komen ook daar voor- en nadelen bij kijken.
Iedere zomer komt die periode weer terug: de zomervakantie. Aan de ene kant kijken we er enorm naar uit, merken we ook aan onze kinderen dat ze echt even aan die vrijheid toe zijn. Aan de andere kant willen we er zo snel mogelijk door zijn, omdat het met kinderen enorm veel geregel met zich meebrengt. Waar kinderen 6 weken vakantie hebben, heb je dat als ouder doorgaans niet.

De voordelen

De voordelen zijn natuurlijk het leukst en dus het leukst om mee te beginnen.

Een gedeelde zomervakantie (zoals de titel al zegt)

Dat was het eerste voordeel dat ik zag: zoonlief gaat eerst drie weken naar zijn vader en bonusmoeder en is daarna drie weken bij ons. Dat betekent dat er slechts een periode van 3 weken is waar we rekening mee hoeven te houden. Mijn vriend en ik hebben twee weken vakantie, wat inhoudt dat we voor 1 week wat moeten regelen. Heel wat anders dan voor 4 weken!

Meer tijd voor jezelf en je nieuwe partner

Hoe gek ik ook ben op mijn zoon, ik vind de extra tijd die ik voor mijn partner en mijzelf heb ook heerlijk. En daar is meer van in de weken dat hij bij zijn vader en bonusmama is. Mijn werkuren kan ik meer aanpassen aan die van mijn vriend, wat betekent dat ik ook meer uit kan slapen. Heerlijk!

De nadelen

Natuurlijk is dat van tevoren al wel te bedenken, maar er zitten ook nadelen aan.

Een gedeelde zomervakantie

Jup. Deze is tegelijkertijd een voordeel én een nadeel. Aan de ene kant heb je meer tijd voor jezelf, maar aan de andere kant heb je meer tijd voor jezelf. Wat dus betekent: je ziet je kind(eren) minder. En zij jou. En dat kan be-hoor-lijk heftig zijn. Als het dat voor jou niet (of in mindere mate) is, dan wel voor je kind(eren).
Naar de zomervakantie toe merkten we hier met zoonlief dat hij meer last had van nachtmerries en ons ook voor andere zaken weer vaker wakker maakte ‘s nachts.
Het is natuurlijk ook niet niks als je de rest van de tijd beide ouders regelmatig ziet en dan ineens meerdere weken aaneen bij een van de ouders zit.

Tips

Ik ben dan (nog) geen doorgewinterde gescheiden moeder, maar ik kan je wel wat tips geven voor die gevreesde en geliefde vakantieperiode. En wie weet wat je er de rest van het jaar aan hebt 😉

  1. Wees eerlijk. Naar jezelf en naar je kind(eren) toe. Het is geen kattenpis, zo’n tijd zonder elkaar. Daar mogen best tranen om gelaten worden. Laat het echter geen reden zijn om het niet door te laten gaan (uitzonderingen daargelaten, er zit natuurlijk een groot verschil tussen ‘gewoon’ verdriet en je kind een onveilige situatie in laten gaan). Hoe moeilijk ook, ze hebben recht op contact met beide ouders (en de beide ouders hebben ook recht op dat contact).
  2. Durf ook te genieten. Het is absoluut okee om je kind(eren) te missen en het tegelijkertijd hartstikke fijn te hebben. Sterker nog: het is een prachtig voorbeeld! Emoties zijn ontzettend ingewikkeld en als ze van jou zien dat verdriet en blijdschap tegelijkertijd gevoeld kunnen worden, dan kan dit ze enorm helpen in toekomstige situaties.

Deel Tweet Deel +1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

A.S. Neill

The function of a child is to live his/her own life, not the life that his/her anxious parents think he/she should live, nor a life according to the purpose of the educators who thinks they knows best.

Categorieën

Gavin Rossdale, on his kids

I want them to be rebellious in a way that doesn’t mean spitting at people or being bratty, but being individuals who question things.

Scroll naar top
Skip to content