Zakgeld: wanneer begin je ermee?

We weten allemaal dat het belangrijk is om je kinderen leren om te gaan met geld. Hoeveel is het waard, wat zijn verstandige keuzes als het om geld gaat, etc.
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om een juiste omgang met geld voor te leven. “Practice what you preach”: zolang jouw acties met geld niet ondersteunen wat je zegt zal de boodschap naar je kind toe ook dubbel zijn.
Zakgeld is een mooie aanvullende methode om je kind met geld om te leren gaan. Hou er rekening mee dat het voorleven dus altijd belangrijk blijft, ongeacht of je zakgeld geeft of niet.
De vraag met zakgeld is alleen: wanneer begin je er eigenlijk mee? Volgens het Nibud is het antwoord vanaf ongeveer 6 jaar, zodra het kind de verschillende munten uit elkaar kan houden.
Met onze zoon deden we dat een beetje anders: hij krijgt al zakgeld sinds hij net 3 jaar was (aankomende februari wordt hij 4 jaar).
Nou kun je natuurlijk denken “die zijn gek!”, maar ik nodig je graag uit om even verder te lezen 😉
We hadden steeds meer strijd in winkels waar speelgoed te koop is. Uiteraard wilde zoonlief alles graag hebben wat hij leuk vond.
Op een gegeven moment begonnen we met uitleggen dat je niet altijd zo even alles kan kopen wat je hebben wil, dat we geld uit moeten geven voor ons huis, de boodschappen etc. En dat het geld op een gegeven moment op is, tot er nieuw loon binnenkomt. En dat je dus voor leuke dingen vaak moet sparen.
Dat leek meneertje wel wat: sparen. Nou was het zo dat we vanaf zijn geboorte in een spaarpot ons kleingeld stopten, dus hij had al best wat liggen hier. Een deel daarvan is naar zijn spaarrekening gegaan, de rest heeft hij mogen gebruiken om het eerste speelgoedje te kopen waarvoor hij wilde sparen.
A (3jr) op stap met een toilettas met geld, om z'n eerste aankoop te doen: een Lego-doosje.
Op deze foto zie je zoonlief lopen met zijn spaargeld, in een veel te grote toilettas ;), om voor het eerst wat van z’n eigen geld te kopen: een doosje Lego.
Meneertje was hartstikke trots om voor het eerst zijn eigen geld uit te mogen geven. En zijn mama was zo-mogelijk nóg trotser 😉
Ondertussen zijn we al een tijdje verder en heeft hij al meerdere dingen van zijn spaargeld kunnen kopen. Van prullaria van in totaal €1 tot laatst een Lego doos van €25 (die laatste met wat hulp van zijn opa, die kwam onverwachts een zakje geld brengen).
Het geld dat hij hier in zijn spaarpot heeft zitten is 100% van hemen hij heeft er ook de complete controle over. Als we vinden dat iets toch niet zo’n goed idee is dan benoemen we dat ook. Bijvoorbeeld als het snel kapot gaat, of als hij eerder een ander spaardoel had genoemd. Maar: als hij besluit om er toch zijn geld aan uit te geven dan mag dat ook.
De spaardoelen die hij noemt lopen nogal uiteen. Van een Lego Castle doos met rode draak tot zijn meest recentelijke doel: een dag naar de dierentuin.
Natuurlijk is hij niet heel erg vast in zijn spaardoelen, hij is ook nog geen vier jaar oud. Maar hij snapt al wel beter en beter dat dingen niet zomaar gedaan/gekocht kunnen worden.

Hoeveel zakgeld?

Hij krijgt vanaf het begin €0,50 per week. Dat is – vergeleken met het lijstje van het Nibud (€0,50 per week voor 5 jaar) – wellicht wat veel, maar het is een makkelijk bedrag om mee te rekenen. En zo krijgt hij ook redelijk snel nog eens wat bij elkaar gespaard.
Mocht hij een spaardoel voor ogen hebben dat echt hoog is en heel lang duurt dan leggen we (afhankelijk van wat het is) het restbedrag bij. Ik vermoed dat we dat over een paar jaar nog wel zo zullen doen 🙂
Wanneer begonnen/beginnen jullie met zakgeld?

Deel Tweet Deel +1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Claudia Spahr

We’re the only animals on the planet who are systematically cruel to their newborn – separating infants from mothers at birth, leaving babies to cry, kicking them out of the warm family nest. And then we wonder why modern society is so dysfunctional and violent.

Categorieën

Jane Nelsen, Positive Discipline

Where did we ever get the crazy idea that in order to make children do better, first we have to make them feel worse? Think of the last time you felt humiliated or treated unfairly. Did you feel like cooperating or doing better?

Scroll naar top
Skip to content