Nee is nee? 3 manieren waarop nee toch ja wordt

“Kinderen moeten leren dat nee ook echt nee betekent,” is een uitspraak die ik vaak hoor. En aan de ene kant klopt het ook wel, maar aan de andere kant ben ik het er totaal niet mee eens. Nee is namelijk niet altijd nee. Soms is nee een toekomstige ja. En dat is geen schande.

Nee is nee? 3 manieren waarop nee toch ja wordt

"Kinderen moeten leren dat nee ook echt nee betekent," is een uitspraak die ik vaak hoor. En aan de ene kant klopt het ook wel, maar aan de andere kant ben ik het er totaal niet mee eens. Nee is namelijk niet altijd nee. Soms is nee een toekomstige ja. En dat is geen schande.

“Kinderen moeten leren dat nee ook echt nee betekent,” is een uitspraak die ik vaak hoor. En aan de ene kant klopt het ook wel, maar aan de andere kant ben ik het er totaal niet mee eens. Nee is namelijk niet altijd nee. Soms is nee een toekomstige ja. En dat is geen schande.
Als het over lichamelijke integriteit gaat is nee natuurlijk altijd nee. Misschien is ook nee en ‘toe dan maar’ is eigenlijk ook nee. Alleen een volmondig ja is ja. Maar er zijn ook situaties waarbij nee wel een ja kan worden en ook dat is iets dat kinderen ‘moeten leren’.

1. Te gehaast geantwoord

We hebben allemaal weleens haast (behalve kinderen natuurlijk, die hebben gewoon geen tijdsbesef). In die haast willen we nog weleens te snel antwoord geven op vragen. Dan blijkt dat je de vraag niet meekreeg en daardoor eigenlijk op een heel andere vraag antwoord gaf.

2. Goede argumenten voor ja

Je eerste ingeving was nee. En toen kreeg je een aantal argumenten te horen waardoor je nee nu een ja is geworden. Soms hebben we gewoon iemand anders nodig om de verschillende argumenten op tafel te leggen. Omdat wij ook niet alleswetend zijn, bijvoorbeeld.

3. Van gedachten verandert

Na er nog eens over nagedacht te hebben ben je van mening dat je eerste antwoord (nee) toch niet de juiste was. Ja was een beter antwoord geweest. Zo nu en dan hebben we wat langer nodig om over een besluit na te kunnen denken. Dan kunnen we de verschillende kanten van een besluit belichten en goed overdenken wat we er nou eigenlijk echt van vinden.

Maak van je nee een ja

Door als ouder je nee te veranderen naar een ja (andersom kan natuurlijk ook weleens voorkomen) laat je zien dat je niet stellig aan je antwoord vast hoeft te houden, alleen maar omdat je dat antwoord toevallig eerder gaf. Daarnaast leert het je kind, ervan uitgaande dat je er uitleg bij geeft, dingen vanuit verschillende hoeken te bekijken. Het leert ze zelf op een goede manier beslissingen maken, dat het niet het einde van de wereld is als je van gedachten bent verandert en je als mens gewoon niet alles op voorhand kan weten.

Durf jij van jouw nee een ja te maken?

 

Deel Tweet Deel +1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nelson Mandela

What counts in life is not the mere fact that we have lived. It is what difference we have made to the lives of others that will determine the significance of the life we lead.

Alfie Kohn

We make fun of what used to be called “yes-men” in the office, those deferential employees who never disagree with the boss, so what makes us think that “yes-children” would be ideal?

Scroll naar top
Skip to content