Lekker laten huilen

Het wordt je als kersverse (en ook de wat minder kersverse trouwens) moeder van alle kanten uit geadviseerd: je kindje laten huilen (ook wel “Ria Blom”-methode genoemd). Dat al je zintuigen schreeuwen om dit niet te doen maakt niet uit: iedereen zegt dat het zo hoort, dus dan hoort het toch ook zo?!
En zo dacht ik voorheen ook. Mijn kindje moet maar leren om zichzelf te vermaken (dus: laten huilen) en hij moet maar leren in slaap te vallen (dus: huilen). Gelukkig werd ik tijdens de zwangerschap al wakker geschud door de dames op het Dragen & Voeden forum. Want wat blijkt: het laten huilen is helemaal niet goed voor je kindje!

Enige communicatiemiddel

Als volwassene kun je – over het algemeen – goed aangeven wat je wil, waar je mee zit etc., als baby werkt dit niet zo. De enige manier om je te laten horen is: huilen. En het huilen kan van alles betekenen. Wat er op het moment van huilen precies bedoelt wordt is aan de ouder om uit te vinden. Veel duidelijker dan “whéééééééééh!” zal het – vocaal gezien – in ieder geval niet worden. Dus ga je het lijstje af om er achter te komen wat er aan de hand is.
En dan is het bedtijd. Jij vind dat je baby moet slapen en legt hem/haar – ook volgens de “richtlijnen” – wakker in bed en loopt weg. En dan begint je baby weer te huilen. Je gevoel zegt dat je naar je baby toe moet gaan om te troosten, maar je omgeving zegt wat anders:

  • “Niet toegeven, anders leren ze het nooit!”
  • “Gewoon een paar dagen laten huilen, dan slaapt ‘ie wel lekker door.”
  • “Je moet echt even doorbijten!”
  • “Ach, even laten huilen is niet zo erg.”
  • “Hij wil alleen maar aandacht, niet aan toegeven hoor!”

Ja, het laten huilen kan inderdaad als gevolg hebben dat je kindje in slaap valt. Ga jij lekker energiek verder als je een half uur (of langer) keihard hebt liggen huilen? Ik in ieder geval niet.

Zet de babyfoon anders uit

Het laten huilen is een advies dat niet alleen door de omgeving gegeven wordt. Consultatiebureau’s doen hier, onder de noemer TripleP, ook actief aan mee. Een van de dames op het D&V forum had als advies gekregen om de babyfoon tijdens het huilen uit te zetten, dan had ze er niet zo’n last van…

Ik snap het niet

Ik snap niet waarom we denken dat het negeren van onze kinderen goed voor ze (en de ouders) is. En waarom het willen van aandacht zo’n negatieve stempel opgedrukt krijgt is me ook een raadsel.
In plaats van met de natuur mee te gaan – op onze instincten te vertrouwen – moet alles tegen de natuur in. Als je kindje huilt heb je de neiging deze te troosten. Waarom? Omdat dat hetgeen is wat je ook zou moeten doen.
Als baby zit je 9 maanden bij je moeder in de buik. Is het dan natuurlijk dat je gelijk na de geboorte alleen moet liggen in een eigen kamertje? Nee! Als baby (kleine kinderen ook trouwens) wil je graag in de buurt van mama zijn. Jullie zijn immers 9 maanden verbonden geweest en hoewel de bevalling jullie gescheiden heeft, een baby weet (en snapt) dat nog niet. Die merkt alleen dat mama niet vlak bij ‘m is en dat is eng.

Dragen

Mijn advies? Koop een drager! Wat voor drager dat is ligt een beetje aan je wensen, maar zorg er wel voor dat het een ergonomische is (dicht tegen jou aan, zittend met knietjes hoger dan de billen en gezichtje naar jou toe – dus bijv. geen Baby Bjorn om andersom te dragen, maar liever een geweven doek, Ring Sling, Manduca, Ergo Carrier etc.). Dan kunnen jij en je baby er namelijk veel langer van genieten (jij geen rugpijn en je baby geen last van de heupen).
Babies kunnen vanaf dag 1 al in een drager (wel drager-afhankelijk, doeken kunnen in ieder geval vanaf dag 1) en het mooie is dat je heel wat dingen kunt oppakken als je je baby in de draagdoek hebt. Je kunt (bijvoorbeeld) stofzuigen, was vouwen, koken (als je rugdraagt) met een kindje in de draagdoek. En natuurlijk kun je ook op visite gaan (of visite ontvangen) met een baby in de draagdoek!

Deel Tweet Deel +1

2 reacties op “Lekker laten huilen”

  1. Beste,
    Wat kan je dan nog doen als je echt niet meer weet waarom je kind huilt? Is niet ziek, schone luier, geoeg gedronken, wilt niet samen in bed slapen (co-sleeping), en blijft iedere twee uur snachts opstaan en wordt pas stil na de borst. Ik heb dat zeven maanden volgehouden en toen toch besloten gecontroleerd te laten huilen, met na drie dagen resultaat van doorslapen, 12uur plus twee dutjes van een uur en een veel vrolijker kind…en vrolijkere ouders..wat vind je hiervan?

    1. Ik ben er hoe dan ook geen voorstander van, maar soms is het kiezen tussen twee kwaden en dan is het zaak voor het minst kwade te kiezen (bijvoorbeeld gecontroleerd laten huilen – kookwekkermethode – tegenover het kind uit frustratie geweld aandoen). Meer over de risico’s kun je lezen in dit artikel: Trauma en de relatie tot laten huilen (CIO). Het boek ‘Waarom liefde zo belangrijk is’ van Sue Gerhardt gaat nog dieper in op de (mogelijke) negatieve effecten van laten huilen (Cry It Out / Controlled Crying).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jackson Katz

The argument that “boys will be boys” actually carries the profoundly anti-male implication that we should expect bad behaviour from boys and men. The assumption is that they are somehow not capable of acting appropriately, or treating girls and women with respect.

Categorieën

Bridgett Miller

Coming down harshly on a child who is having a hard time with their BIG emotions isn’t going to help them to process their experience. Instead, it will make them feel even worse. Why would we do that to them?

Scroll naar top
Skip to content