Naar de pagina-inhoud

Seksuele voorlichting: ren jij er voor weg?


Seks. Het blijft een beetje een onderwerp die ouders het liefst vermijden. We voelen ons er ongemakkelijk bij, vinden het een volwassen onderwerp en daarom stellen we Het Gesprek graag zo lang mogelijk uit.

In de afgelopen eeuw zijn we enorm vooruit gegaan in onze seksuele voorlichting. Waar mijn overgrootmoeder niet wist hoe de baby uit haar buik zou moeten komen, leerden wij (en nu onze kinderen) veelal op school de basis over hoe het allemaal in elkaar steekt. Met het internet is daar voor de huidige jeugd een extra kanaal bij gekomen: porno.

Hoewel iedereen ooit weleens met seks in aanraking komt, vinden we het als ouders enorm lastig om hier open over te spreken met onze kinderen. Veelal door eigen (negatieve) ervaringen. Daarnaast vinden we kinderen vaak te jong om dat soort ‘volwassen’ zaken mee te bespreken. Jonge kinderen krijgen daardoor een heel ander antwoord dan oudere kinderen. Dit soort antwoorden zorgen voor een onrealistisch beeld van seks en wat daarbij komt kijken, denk bijvoorbeeld aan kinderen die bang worden om zwanger te raken als ze een kus van iemand krijgen. Het is dus zaak om de antwoorden die je geeft kritisch tegen het ligt te houden.

Het geven van overdreven versimpelde (tot onware) antwoorden aan kinderen zorgt er ook voor dat er op latere leeftijd weer wat recht te breien valt. Net als met – bijvoorbeeld – het aanleren van taal: eerst noemen we het een “toet-toet”, om het kind een paar jaar later te moeten verbeteren met “nee, het is een auto”. Het is daardoor, zeker op de langere termijn, veel praktischer om gewoon meteen de juiste antwoorden te geven.

De bloemetjes en de bijtjes

In films wordt het vaak aangehaald, “The Talk.” Dat ene gesprek met je dochter/zoon waarin je als ouder uitlegt hoe een nieuw menselijk wezen nou eigenlijk ontstaat. Het gesprek waar ouders (ook in de films) niet bepaald naar uitkijken en zich enorm ongemakkelijk bij voelen. Het vervelende hiervan is dat praten over seks gecombineerd wordt met een ongemakkelijk gevoel. Daarnaast geeft het een grote mogelijkheid dat belangrijke zaken onbesproken blijven, door dit ongemakkelijke gevoel.

Om dat opbouwende ongemakkelijke gevoel naar Het Gesprek te voorkomen, is het ‘t handigst om dat ene gesprek gewoon niet te hebben. In plaats daarvan bespreek je de feiten al vanaf een jonge leeftijd. Beantwoord vragen op een manier die bij de beleving van je kind aansluit. En wees niet bang om per ongeluk ‘teveel’ te vertellen. Dat waar ze nog niet klaar voor zijn, wat nog te ingewikkeld is, dat slaan ze gewoon niet op. Ze zijn dan volledig bezig met wat wél binnen komt.

Natuurlijk zal het in het begin wat onwennig aanvoelen. We zitten immers in een maatschappij die overseksualisering van kinderen helemaal niet vreemd vind, maar dat die kinderen daadwerkelijk weten hoe dat in elkaar steekt is het – zogenaamd – wel. Na verloop van tijd zal het als een heel normaal onderwerp gaan voelen.

Hoe praat jij over seks met je (jonge) kinderen?

Deel Tweet Deel +1


In het dagelijks leven denkt, schrijft en praat Hiranthi veel over opgroeien in het algemeen. Van de ontwikkeling van baby’s en kleine kinderen, tot de persoonlijke ontwikkeling van volwassenen en de invloed van hun jeugd en huidige omgeving daarop.


Gerelateerde artikelen


Reacties worden gemodereerd, het kan dus even duren voor jouw reactie echt geplaatst is.
Zou je dat wat je in je reactie wilt plaatsen niet zeggen tegen iemand die je na staat? Dan is het hier ook niet gepast.

*