Naar de pagina-inhoud

Angst om te falen


Bang dat je iets verkeerd doet en daardoor in aanzien daalt bij anderen (of jezelf). Faalangst. Een fixed mindset. Het ene moment proberen we onze kinderen te leren dat het antwoord op de som van 35+35 niet weten niet meteen betekent dat ze dat nooit onder de knie zullen krijgen. Het andere moment zijn we net als dat kind. Hoe buigen we dat om?

Vanaf jonge leeftijd krijgen we de druk van buitenaf dat we eigenlijk overal goed in moeten zijn. Vragenlijsten op het consultatiebureau die impliceren dat alle kinderen al erg jong goed zouden horen te zijn in delen, luisteren naar (lees: geen tegenwoord geven) de ouders. Op school gaat deze lijn verder. Overal moet op z’n minst een voldoende voor worden gehaald, bij voorkeur een goed of zeer goed.

We moeten zelfstandig kunnen werken, maar ook goed zijn in teamverband. Snel kunnen hoofdrekenen, geen taalfouten maken en topografisch onderbouwd. Op ieder vlak moeten we ons als individu kunnen redden, of het nu in je zit of niet.

Door al die tegenstrijdige verwachtingen is het niet alleen lastig om te vinden wat je nou écht leuk vind, waar je hart sneller van gaat kloppen. Het voed de angst om niet aan die verwachtingen te kunnen voldoen. Niet goed genoeg te zijn. Daardoor wordt de neiging om falen, fouten maken, te voorkomen steeds meer aanwezig.

Om de mindset over falen bij jou en je kind geleidelijk aan, aan te passen naar een die groeien en leren ondersteund is het belangrijk om allereerst rekening te houden met het volgende: zonder te kunnen falen, had je nooit leren lopen. Nooit leren lezen. Nooit familie-relaties leren onderscheiden. Je had niet geweten hoe je bestek het best kunt gebruiken om zonder al teveel gesop te kunnen eten. Je zou geen weet hebben van de vele verschillende diersoorten op de aarde.

Fouten vieren

Een mooie manier om je mindset over falen 180 graden te laten draaien, is om je fouten te vieren. Zoals de vader van de CEO van Spanx deed bijvoorbeeld. Vertel je kind(eren) over fouten die jij hebt gemaakt, wat jij ervan hebt geleerd en leer ze zo om anders te kijken naar hun eigen fouten.

Ik heb de film Zootopia zelf nog niet gezien, maar gezien het nummer van Shakira (Try Everything) ook over het maken van fouten gaat, vermoed ik dat die film ook een goede aanrader is.

Hoe help jij je kind(eren) en jezelf inzien dat fouten maken niet alleen leerzaam is, maar ook heel erg leuk kan zijn?

Deel Tweet Deel +1


In het dagelijks leven denkt, schrijft en praat Hiranthi veel over opgroeien in het algemeen. Van de ontwikkeling van baby’s en kleine kinderen, tot de persoonlijke ontwikkeling van volwassenen en de invloed van hun jeugd en huidige omgeving daarop.


Gerelateerde artikelen


Reacties worden gemodereerd, het kan dus even duren voor jouw reactie echt geplaatst is.
Zou je dat wat je in je reactie wilt plaatsen niet zeggen tegen iemand die je na staat? Dan is het hier ook niet gepast.

*