"Ik weet alles al"

Fotografie door ChristArt.

ChristArt

Op de hoogte blijven van alles rondom Liefdevol Opgroeien?

"Ik weet alles al"

“Vind je het goed als we je zoon gaan doortoetsen? We hebben laatst de CITO’s gehad en hij heeft ze allemaal foutloos gemaakt.” Daar ging ik geen nee tegen zeggen natuurlijk. Als dit ervoor zorgt dat ze hem beter tegemoet kunnen komen in zijn leergierigheid dan ben ik 100% voor.

Tussen die dag en vandaag gaf hij voor de tweede keer aan dat hij eigenlijk niet zo goed begreep waarom hij nog naar school ging. Hij wist toch alles al. De eerste keer reageerde ik meer uit automatisme met iets als “nee hoor, er valt ontzettend veel meer te leren! Ik weet ook nog niet alles.” De laatste keer besefte ik dat het natuurlijk wel voelt alsof je alles al kent als praktisch alles dat je aangeboden wordt al in je hoofd zit. En dat zei ik dan ook, “zo voelt het wel he, als je geen dingen te horen krijgt die je nog niet weet?”

Vanmorgen bij het droppen op school kreeg ik de vraag van de juf of ik even had. Ze hadden hem tot dan getoetst op M4 (hij zit in groep 3). De foutjes die hij daarin had gemaakt, had hij gemaakt omdat hij de betreffende spellingsregels nog niet kende. Hij had stat in plaats van stad geschreven en een paar meer van dat soort woorden. “Die regeltjes zijn hem makkelijk aan te leren,” aldus juf. Voor rekenen gingen ze nog wel even verder met doortoetsen.

Ze merkte ook op dat ze het bijzonder vind dat hij zichzelf goed weet te verbeteren. Met een van de woordjes had hij sch moeten gebruiken. Bij de eerste ging dit fout (sg), een aantal foutjes later realiseerde hij zich wat hij fout had gedaan en ging weer terug. Met een rekensom over het aantal maanden in een jaar had hij een foutje gemaakt. Later had hij tegen juf gezegd “ach, ik weet wel dat er 12 maanden in een jaar zitten..” Ik kreeg een aantal toetsblaadjes te zien en moest daarna weg om de bus te halen.

Richting de bus zat ik bijna te huilen op de fiets. Ik deed het geluid van mijn muziek harder in de hoop dat dit zou helpen als afleiding. In de bus had ik het onder controle. En toen vertelde ik het een paar lieve collega’s op werk. De afleiding was gestopt.
De opluchting dat mijn zoon z’n kunnen herkend wordt. De opluchting dat ik echt niet gek ben en maar wat roep, als ik aangeef dat hij meer kan. De erkenning van mijn zoon. Tegelijkertijd voelde ik ook erkenning voor mezelf. Pijn dat het bij mij op school niet gezien werd. Opluchting dat ik hierin (nu) niet hoef te vechten voor mijn zoon, dat er een samenwerking is met school.

In het verleden waren er vraagtekens bij sommigen over de sociaal-emotionele ontwikkeling van mijn zoon. Juf noemde dat ze hem op dat gebied ook wel mee zag komen in groep 4. Iets dat ik alleen maar kan beamen. Ik vertelde haar dat ik in de kleuterklassen aan hem had gemerkt dat hij zich probeerde aan te passen aan de groep, maar daarin de plank missloeg. Met als gevolg dat het voor een minder oplettend oog al snel lijkt alsof hij zich jonger gedraagt dan zijn leeftijd. Voeg daaraan toe dat hij onrustiger wordt als er niet genoeg uitdaging is (hebben we dat niet allemaal?).

Ze zuigen het niet uit hun duim

Ik heb het al eens gezegd en ik zeg het nog een keer: ouders die vechten voor hun kind, om het type en niveau onderwijs te krijgen waar de kinderen het meest bij gebaat zijn? Ze zuigen het niet uit hun duim. Ze worden op ontzettend veel vlakken tegengewerkt. Vooral omdat er nog veel onwetendheid heerst rondom hoogbegaafdheid.

Zie het als de privileges die je in je leven kent. Dat een ander aangeeft dat je bepaalde privileges hebt en zij diezelfde rechten willen hebben (in dit geval dus onderwijs echt passend bij het kind) betekent niet dat ze jouw rechten willen stelen. Het betekent niet dat je aan de kant geschoven wordt. Het betekent dat de ander op gelijke voet wil staan. Op eenzelfde manier serieus genomen.

Voor ons is het nu wachten op de vragenlijst die ingevuld moet worden en bekijken of versneld naar groep 4 qua tijd nog gaat lukken. Hoe dan ook, mijn zoon zit goed op deze school (ondanks dat ik hun PBS-enthousiasme minder fijn vind, maar daarover later meer). En dat blijft – ook ruim een jaar na onze verhuizing – een geweldig gevoel <3

 1. Kus voor allebei :-)

  No votes yet.
  Please wait...

  Reageer op deze reactie

 2. Ik ben super blij voor jou en je zoon!! Ben benieuwd wat er uit de volgende toetsen komt.

  No votes yet.
  Please wait...

  Reageer op deze reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties worden gemodereerd, het kan dus even duren voor jouw reactie echt geplaatst is.
Zou je dat wat je in je reactie wilt plaatsen niet zeggen tegen iemand die je na staat? Dan is het hier ook niet gepast.

*

It is better to travel well than to arrive.

Buddha