Het nieuwe solliciteren?

Zoals je wellicht al hebt gelezen, ga ik scheiden. En vanwege die scheiding ben ik op zoek naar een part-time baan om straks de boodschappen enzo ook te kunnen betalen, terwijl ik daarnaast aan deze site en het OpgroeiHuis timmer.
Voordat ik aan mijn ondernemersavontuur begon, werkte ik in een callcenter op een technische (inbound) afdeling. Het werk en het contact met de collega’s waren meestal leuk (er is immers niks 100% van de tijd geweldig) en dus was dat bedrijf het eerste waar ik aan moest denken. Toevallig zoeken ze ook nieuwe werknemers, dus het leek helemaal perfect. Een beetje te, blijkbaar.
De vorige keer dat ik de sollicitatieprocedure doorliep was in 2006. Bij het uitzendbureau moest ik toen een vragenlijst invullen, met de meest lachwekkende vragen (nou ja, antwoorden). Daarna een live rollenspel, om te bekijken hoe ik aan de telefoon klink en hoe ik de betreffende case zou behandelen. Vooral dat laatste is niet mijn sterkste punt (ik zie te goed welke kanten het allemaal op kan gaan, dat blokkeert in dat soort gevallen enorm). Maar ik kwam overal hartstikke goed doorheen. Toen een klikgesprek bij het bedrijf zelf. Onderweg naar huis werd ik al gebeld met de melding dat ik was aangenomen.
Tegenwoordig gaat dat heel anders.
Ik ging afgelopen week naar het uitzendbureau (een andere dan destijds, trouwens). Kreeg daar te horen dat ik me eerst in moest schrijven. Ik kreeg een link gestuurd via de e-mail en dan kon ik ook meteen via de website solliciteren.
Vrijdag werd ik gebeld, mijn sollicitatie was binnen. Er werden een aantal vragen gesteld (waarbij ze het antwoord in mijn CV had kunnen lezen, maar goed) en zou twee links naar tests gestuurd krijgen. Een test om (onder andere) te bekijken wat mijn ‘computer skills’ zijn en een integriteitstest.
De eerste test gedaan, dat bleek helemaal goed te zitten (heb ik ook niet echt aan getwijfeld). De link naar de tweede test was vrijdag toch niet verstuurd, die kreeg ik vanmiddag.
Gelijk na ontvangst opende ik de link in de browser en daar werd ik gepresenteerd met een mega lijst aan meerkeuze vragen. Allerlei vragen die op verschillende manieren geïnterpreteerd zouden kunnen worden. En daar ga ik dan de mist in. Ik zie hier ook weer teveel mogelijkheden. En dan loop je meteen tegen de onmogelijkheden van dit soort toetsen aan: ze geven geen ruimte aan jouw interpretatie, je hebt niet de kans om na te vragen wat er precies bedoeld wordt. En eenmaal antwoord gegeven, is antwoord gegeven.
Vlak na het maken van de toets werd ik gebeld. Blijkbaar haalde ik een ‘matig’ en was ‘voldoende’ echt nodig om mij door te laten gaan naar de volgende ronde. Ik ben slecht toetsbaar, blijkt maar weer.
Het betreffende bedrijf loopt een keigoede werknemer mis. Eentje die (wederom) met hart voor de zaak en haar klanten (en collega’s) aan de slag zou gaan. En ik ga op zoek naar de volgende vacature. Zou die net zo onpersoonlijk worden afgehandeld?

Deel Tweet Deel +1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meghan Leahy

Young children are meant to be egocentric. They are meant to have magical thinking. They are meant to have only their own perspective. They are meant to be selfish and myopic. These are not problems. This is how development works. The developmental task is to be oriented to self. It is first self, then others. Integrative functioning is on the way. Don’t discipline normalcy. If you discipline normalcy, you will slow the child’s maturity. Like prying open the rosebud before it is ready.

Scroll naar top
Skip to content