Gezellig in de Kruidvat

Gezellig in de Kruidvat

Een tijdje terug liep ik in de Kruidvat, altijd leuk om even te neuzen, en daar was ik getuige van twee situaties waar m’n mond van openviel.

Opa met kleindochter

Opa stond samen met z’n 4 (hooguit 5) jarige kleindochter achterin de winkel, hij was aan het zoeken naar het juiste fotorolletje. Kleindochter moest duidelijk naar de wc. Toen ze opa vertelde dat ze moest plassen kreeg ze de volgende – geërgerde – reactie:

Je had ook voordat we weggingen naar de wc moeten gaan. Ik neem je in het vervolg niet meer mee!

Er kunnen natuurlijk allerlei redenen zijn waarom opa geërgerd was, maar is het nou echt nodig om dat af te reageren op een 4-jarige? Vooral dat “Ik neem je in het vervolg niet meer mee” brak m’n hart, dus wie weet hoe zij zich voelde..
Het gebeurd genoeg volwassenen dat ze naar de wc gaan voor weg te gaan, om vervolgens een kwartier later weer te moeten plassen. Kun je dan echt van een klein kind verwachten dat die het wel kan? Lijkt me niet.

Papa met dochter bij de kassa

Toen ik in de rij bij de kassa stond gebeurde het volgende: papa, met dochter (hooguit 3) in de buggy, was aan de beurt bij de kassa. Dochter was ongelooflijk hard aan het huilen. Reactie van papa:

En nu hou je op! Anders geef ik je wat om te huilen!

Nee, ik weet niet waarom ze zo aan het huilen was. Maar ik kan me hoe dan ook geen reden bedenken om zo te reageren op een huilend kind. Een dreigement naar een volwassene toe wordt niet geaccepteerd, waarom is het dan – blijkbaar – wel zo normaal dat dit naar kinderen toe gedaan wordt?

Maar hoe dan wel?

Natuurlijk reageer ik ook weleens geërgerd naar mijn zoon, ik ben immers ook maar een mens. Maar al gauw komt het besef dat hij het ook niet zo bedoelt, ik overdreven heb gereageerd en bied ik mijn excuses aan.
Maar je zoon is toch nog geen anderhalf? Ja, dat klopt. Maar als ik hem wil leren dat het netjes is om je excuses aan te bieden dan is het belangrijk dat ik daar nu al het voorbeeld mee geef. Daarnaast behandel ik mijn zoon onder het volgende motto:

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Met andere woorden: ik behandel mijn zoon zoals ikzelf in eenzelfde situatie behandelt wens te worden. Hij mag dan wel nog geen anderhalf zijn, dat geeft geen excuus om hem slechter te behandelen dan een volwassene.

Deel Tweet Deel +1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Unknown

Thank you for sending me to time out. I really thought about what I’d done wrong and constructed a plan for better future behavior. Said no child ever.

Desmond Tutu

If you are neutral in situations of injustice you have chosen the side of the oppressor.

Scroll naar top
Skip to content