Verborgen nazorg in de opvoeding op tv

In het Algemeen Dagblad van vandaag (7 maart 2015) staat een stuk over de #StopJoFrost actiegroep. De mama van de eerste uitzending is er ook in aan het woord en zij noemt dat er achter de schermen wel ruimte was geweest voor het waarom achter het gedrag van haar zoon en dat er ook wel degelijk nazorg werd gegeven.
Het is voor de moeder (en zoon) hartstikke fijn dat hier blijkbaar wel ruimte voor was. Het is alleen wel een probleem voor de kijker, dat dit verborgen bleef.
De uitzending van 1,3 miljoen kijkers. Van sensatie zoekers tot onzekere ouders. Geen van die mensen heeft te zien gekregen dat er gekeken werd naar de reden achter het gedrag van de zoon, alleen dat het gedrag van de mama verklaard werd. Ook geen van die mensen heeft te zien gekregen dat er aandacht wordt besteed aan nazorg, bij voorkeur door iemand anders dan Jo zelf (coach/therapeut oid).
Die kijkers hebben dus allemaal de boodschap verzonden gekregen dat er bij kinderen niet naar het waarom achter gedrag gekeken hoeft te worden. Wederom het beeld dat alleen het standpunt van de ouders belangrijk is.
Ook wordt er de indruk gewekt dat Jo ook psychische klachten bij de ouder wel even in een uitzending (wat beelden lijken te zijn van hoogstens een week) praktisch oplost. Alsof het hanteren van haar methode je stress en moeheidsklachten laat verdwijnen als sneeuw voor de zon.
En daarom sta ik volledig achter de actie #StopJoFrost. Omdat de gehele boodschap van zo’n uitzending onrealistisch en oneerlijk is. Opvoeden kan zoveel leuker dan de Jo Frost / Triple P manier. En ouders hebben het recht dat te weten.

Deel Tweet Deel +1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Children are not property; They are people, precious individuals worthy of love, respect and protection. Listen when they speak. Comfort them when they cry. Teach them devotedly. Correct them compassionately. Love them unconditionally. If we want the world to be a better place, we should start by being better to children.

A river cuts through rock, not because of its power, but because of its persistence.

0
Skip to content