Naar de pagina-inhoud

Verborgen nazorg in de opvoeding op tv


In het Algemeen Dagblad van vandaag (7 maart 2015) staat een stuk over de #StopJoFrost actiegroep. De mama van de eerste uitzending is er ook in aan het woord en zij noemt dat er achter de schermen wel ruimte was geweest voor het waarom achter het gedrag van haar zoon en dat er ook wel degelijk nazorg werd gegeven.

Het is voor de moeder (en zoon) hartstikke fijn dat hier blijkbaar wel ruimte voor was. Het is alleen wel een probleem voor de kijker, dat dit verborgen bleef.

De uitzending van 1,3 miljoen kijkers. Van sensatie zoekers tot onzekere ouders. Geen van die mensen heeft te zien gekregen dat er gekeken werd naar de reden achter het gedrag van de zoon, alleen dat het gedrag van de mama verklaard werd. Ook geen van die mensen heeft te zien gekregen dat er aandacht wordt besteed aan nazorg, bij voorkeur door iemand anders dan Jo zelf (coach/therapeut oid).

Die kijkers hebben dus allemaal de boodschap verzonden gekregen dat er bij kinderen niet naar het waarom achter gedrag gekeken hoeft te worden. Wederom het beeld dat alleen het standpunt van de ouders belangrijk is.

Ook wordt er de indruk gewekt dat Jo ook psychische klachten bij de ouder wel even in een uitzending (wat beelden lijken te zijn van hoogstens een week) praktisch oplost. Alsof het hanteren van haar methode je stress en moeheidsklachten laat verdwijnen als sneeuw voor de zon.

En daarom sta ik volledig achter de actie #StopJoFrost. Omdat de gehele boodschap van zo’n uitzending onrealistisch en oneerlijk is. Opvoeden kan zoveel leuker dan de Jo Frost / Triple P manier. En ouders hebben het recht dat te weten.

Deel Tweet Deel +1


In het dagelijks leven denkt, schrijft en praat Hiranthi veel over opgroeien in het algemeen. Van de ontwikkeling van baby’s en kleine kinderen, tot de persoonlijke ontwikkeling van volwassenen en de invloed van hun jeugd en huidige omgeving daarop.


Gerelateerde artikelen


Reacties worden gemodereerd, het kan dus even duren voor jouw reactie echt geplaatst is.
Zou je dat wat je in je reactie wilt plaatsen niet zeggen tegen iemand die je na staat? Dan is het hier ook niet gepast.

*