Jo Frost: Nanny on Tour, afl 5

Het was de bedoeling om hier inhoudelijk op aflevering vijf van Nanny on Tour in te gaan. Of misschien toch een herschrijving, zoals de eerste drie afleveringen. Helaas gaat dat beide niet lukken zoals ik had gehoopt. Net als de vorige keren had ik de aflevering willen bekijken via de RTLXL app, maar hij staat niet onder Gemist. Erg jammer, maar ik kan nog altijd niet toveren – helaas. Ik heb wel het een en ander gehoord over deze aflevering, dus dat zal ik hier uiteen zetten.

Jo Frost: Nanny on Tour, afl 5

Het was de bedoeling om hier inhoudelijk op aflevering vijf van Nanny on Tour in te gaan. Of misschien toch een herschrijving, zoals de eerste drie afleveringen. Helaas gaat dat beide niet lukken zoals ik had gehoopt. Net als de vorige keren had ik de aflevering willen bekijken via de RTLXL app, maar hij staat niet onder Gemist. Erg jammer, maar ik kan nog altijd niet toveren – helaas. Ik heb wel het een en ander gehoord over deze aflevering, dus dat zal ik hier uiteen zetten.

Het was de bedoeling om hier inhoudelijk op aflevering vijf van Nanny on Tour in te gaan. Of misschien toch een herschrijving, zoals de eerste drie afleveringen. Helaas gaat dat beide niet lukken zoals ik had gehoopt. Net als de vorige keren had ik de aflevering willen bekijken via de RTLXL app, maar hij staat niet onder Gemist. Erg jammer, maar ik kan nog altijd niet toveren – helaas. Ik heb wel het een en ander gehoord over deze aflevering, dus dat zal ik hier uiteen zetten.
De reden waarom de aflevering niet bij Gemist staat komt waarschijnlijk doordat het gezin zelf totaal niet tevreden is over de komst van Jo (en haar team). Dit terwijl de moeder voor de opnames juist fan was van Jo.

Medicatie en verdriet

Bij iedere aflevering zie je hoe Jo aanbelt bij het nieuwe gezin en aankondigt dat ze hun komt helpen. Je zou denken dat het gezin te horen krijgt dat het team dan-en-dan komt, maar dat gebeurt blijkbaar niet. De komst is voor het gezin een verrassing. En niet altijd een fijne.
Zoals ik al zei heb ik de aflevering zelf helaas niet gezien. Van wat ik begrepen heb wordt er echter wel ergens genoemd dat moeder op het moment van de opnames morfine gebruikt (in haar twitter account lees ik dat ze een borstontsteking had, een ontsteking waar je enorm ziek van bent). Naast deze heftige medicatie zouden er nog twee andere medicijnen gebruikt worden én zit ze in een rouwperiode (dit noemt ze ook op haar twitter).
Je zou verwachten dat, zodra zulk nieuws Jo en haar team bereikt, ze de opnames zouden stoppen. Doorgaan zou immers immoreel zijn. De aflevering is het bewijs dat niet het gezin, maar kijkcijfers (geld) prioriteit heeft.
In plaats van de juiste lijnen aan te boren, om het gezin toegang te geven tot hulp die ze echt nodig hebben, blijft team Jo aanwezig. Iemand die goed (en serieus) is in zijn of haar beroep is niet bang om toe te geven wanneer iets boven zijn of haar hoofd gaat, of wanneer hij of zij niet de juiste persoon is om een bepaalde situatie aan te pakken. Toegeven dat iemand wellicht beter bij een andere hulpverlener (of welk beroep ook) aan zou kunnen kloppen is geen zwakte. Het is juist enorm sterk om dat toe te geven. Het is een besluit dat voor beide partijen het best is.
Standaard stappenplannen gaan in geen enkel gezin diep, ze lossen geen enkel probleem écht op. Zéker niet als dat gezin op dat moment in een diep dal zit.

Symptoombestrijding of echte hulp

Stel dat ik op een dag zou beslissen om, net als toen ik nog een jong meisje was, te gaan rolschaatsen en – in tegenstelling tot vroeger – continue zou vallen. Na elke keer terug zou komen met kapotte handen en knieën. Bij wat voor persoon zou ik dan het meeste baat bij hebben:

 1. Iemand die veel succesverhalen heeft met haar eigen bedachte beschermingsset, bestaande uit speciale kniebeschermers en polsbeschermers. Deze beschermingsset zou voorkomen dat ik meer schaafwonden op handen en knieën krijg.
 2. Iemand die echt kijkt naar mijn situatie en ziet dat de rolschaatsen die ik gebruik schuld hebben aan het vele vallen. Wieltjes compleet versleten en enorm scheef, waardoor evenwicht houden erg moeilijk is. De rolschaatsen zullen vervangen worden voor nieuwe.

Hoewel de oplossing van #1 wel zou resulteren in minder verwondingen, zou het slechts symptoombestrijding zijn. Het vallen zelf zou namelijk niet verminderen. Sterker nog, bij verloop van tijd zouden er meer valpartijen zijn. De oplossing van #2 zou daadwerkelijk de oorzaak van de valpartijen achterhalen en oplossen.
Jo Frost valt voor mij onder #1 soort hulpverleners. Dit soort hulpverleners hebben hun stappenplan klaar en bekijken waar ze welk stappenplan in kunnen zetten. Er wordt niet diep gekeken, er is alleen sprake van symptoombestrijding. Op het eerste zicht lijkt het wel beter, tot je verder (dieper of op de langere termijn) kijkt.
Het soort hulpverleners dat dit gezin – en alle andere gezinnen waar Jo Frost bij komt – daadwerkelijk nodig heeft valt onder #2. De hulpverleners die verder kijken, die willen helpen oorzaken aan te pakken in plaats van aan symptoombestrijding te doen.
Helaas is onze maatschappij gek op quick-fix ‘oplossingen’, stappenplannen en methodes. We willen niet iets dat ons geleidelijk aan een goed resultaat zal geven, we willen nú resultaat. Maar zo werkt het leven niet. En we zouden het contact met onze dierbaren ook niet moeten verkleinen tot het afvinken van een lijstje. Op de oppervlakte líjkt het dan wellicht op echt contact, maar verder dan de oppervlakte zal het niet gaan.

Hulpverlening of leedvermaak?

Ik vind het een ongelooflijk kwalijke zaak als we mensen laten zien dat het okee is om anderen in zeer gevoelige tijden zo te overrompelen, hun leven in te walsen en daar met de camera bovenop te staan. Om daarna ook nog eens landelijk uit te zenden.
Zoals ik zei is de aflevering niet terug te zien. Ik vermoed dat dit komt doordat de moeder de uitzending zelf al niet op de buis wilde hebben.
Is dit echt iets wat we onze kinderen willen leren? De situatie van hulpbehoevenden (en de hulpbehoevenden zelf) misbruiken voor geld?


Aan welke soort hulpverlener geef jij de voorkeur? #1 of #2?

Deel Tweet Deel +1

10 reacties op “Jo Frost: Nanny on Tour, afl 5”

 1. Heel mooi verwoord. Ik ben de moeder en ik had bij het team jo aangegeven dat ik ziek was. En ook mijn medicijn gebruik. Ik moest ook voor een mammografie en echografie van mijn borst. Ik zat met 40 koorts in de opnames. Maar ik dacht er goed aan te doen en heb er nooit bij stil gestaan dat dit ook weleens averechts zou kunnen gaan werken.
  Het ergste van alles vind ik dat ze bij mijn gezin 3 zorgmeldingen gemaakt heeft. Ik zit nog steeds in een Rouw fase. Zo nu en dan speelt de pijn in mn borst nog op maar ik gebruik geen morfine en antidepressiva meer. Mevrouw frost vond dat ik dat moest stoppen. Nu heeft zij denk ik de indruk gehad dat ik de godganse dag morfine slikte en zodanig onder invloed was dat ik mijn dochter zou verwaarlozen. Dit was echter niet het geval.ik nam enkel mijn medicatie in als ik wist dat mijn man met 10 min thuis zou komen.
  Hoe ze ons heeft neer gezet vind ik pijnlijk. Het viel mij op dat ze alleen bij ons onze Naam noemde op Facebook en Twitter en niet van al die voorgaande families. Dat geeft Mij al het idee dat ze de pik op me had. Ze postte ook een foto van mijn 3 jarige dochter. Zonder toestemming. Waardoor het komt dat de aflevering niet op gemist staat is mij een raadsel maar erg vinden doe ik het zeker niet.
  Inmiddels is na mijn weten de foto en alles verwijder van ons. ze heeft alles gedelete.
  ik vraag me af hoeveel slachtoffers er nog bij gaan komen. Of durven hun niet hun mond open te trekken?
  Bedankt voor je goed verwoorde blog

 2. Poeh Esther, wat heftig. Ik heb de bewuste aflevering niet gezien, maar vind het werkelijk enorm verdrietig en schokkend dat iemand als JoFrost zoveel populariteit geniet. Doen alsof je quick fixes (of niet eens een fix) biedt maar daarbij vooral gefocust zijn op kijkcijfers en zoveel mogelijk omzet, dat is waardeloos. En dat daar weet ik veel hoeveel gezinnen de dupe van worden. Gelukkig hoor ik steeds meer tegengeluid! Let’s spread the word 😉
  Ik hoop dat jij en je gezin de zorg krijgen die jullie verdienen en die jullie er helemaal weer bovenop helpt!

 3. Ik vind het overdreven hoe op nanny Jo word gereageerd. De ouders in deze aflevering zijn zich denk ik kapot geschrokken van zichzelf. Ziek of in de rouw, opvoeden stopt niet. Het welbekende” moeders kunnen nooit ziek zijn”! Het zijn volwassen mensen die zich opgeven en als je echt zo ziek bent kom je voor jezelf en je gezin op, doe je dit niet moet je achteraf niet gaan klagen. Ik zou om deze reden ook nooit meedoen aan hulpprogramma’s op televisie. Ik zie veel overeenkomsten met nanny Jo haar werkwijze en mijn eigen. Rust, reinheid en regelmaat en gezonde voeding. Ik straf mijn kind als het nodig is maar praat er altijd over met mijn zoon(7 jaar). Op school zit een moeder die overduidelijk tegen nanny Jo is, maar haar zoontje is brutaal, huilt bij het minste of geringste en heeft een grote mond tegen zijn moeder. Moeders stond erbij en keek ernaar! Je kunt ook zappen als het je niet bevalt hoe zij mensen probeerd te helpen. Ik heb een stukje gezien van afl. 5 maar heb het weggezapt want de nekharen gingen mij overeind staan van hoe de moeder deed en vader stond erbij en keek ernaar. Als mijn kind op die leeftijd een paar keer per dag in zijn broek piste had ik allang eerder hulp gezocht.

  1. Ik ben bang dat je ziekte en rouw enorm onderschat. Een borstontsteking wordt je compleet door lamgelegd. Daarnaast zat (zit) ze in een rouwperiode. Ook dat is iets dat je zeker niet moet onderschatten, wat dat met een mens kan doen.
   Dat iemand volwassen is betekent niet dat die persoon alles weet of alles goed kan inschatten. Ouders die zichzelf voor zo’n programma opgeven hebben over het algemeen het gevoel nergens anders terecht te kunnen, of alles al te hebben geprobeerd. Het enige dat ze willen is het beste voor hun gezin. De hulpkreet van dit gezin laat juist zien dat ze wisten dat er wat verandert moest.
   Ik kan me ook voorstellen dat als je jezelf opgeeft voor zo’n programma, je er vanuit gaat dat die mensen professioneel te werk gaan. Dat ze ethisch en verantwoord jouw situatie bekijken en inschatten. Dat ze gewoon menselijk met je omgaan. Dat dit lang niet altijd gebeurt in televisie-land weten veel mensen niet, waardoor het ook geen factor is in het besluit om al dan niet mee te doen.
   Niet achter Jo Frost staan betekent niet automatisch dat kinderen ‘de baas’ zijn in huis.

   1. Ik onderschat de problemen van deze vrouw ook niet, maar zij heeft ook een man. Hij had het voor haar op kunnen nemen of wat dan ook. Ik heb de beelden gezien en ze waren gewoon pittig en de moeder stond er gewoon niet goed op. Het erge van alles is dat als je in de verkeerde regio valt waar gezinshulp niet opperbest is heb je een probleem. Maar ik kan mij niet voorstellen dat RTL ze heeft gedwongen om mee te doen en nanny Jo is al jaren op tv dus hoe desperate je ook bent je weet waar je je voor aanmeld. De moeder gaf het zelf al aan dat ze eerst fan was. Als je je man opgeeft voor help mijn man is klusser dan komt je man er ook niet goed op te staan. Ze hebben zich gewoon niet gerealiseerd hoe confronterend het is om zo op tv te komen.

 4. blijkbaar mag je hier alleen reacties plaatsen die tegen nanny Jo zijn en vooral geen kritiek op de mensen die ZICHZELF aanmelden voor dit programma. Had een reactie geplaatst en is nu verwijderd. Gek hoor! Zonder enige reactie via mail waarom hij verwijderd is, stond er teveel waarheid in?

  1. Nee hoor. Spam, reclame en ronduit onbeschoftheid zijn dingen die ik niet in de reacties hebben wil. Een andere visie of mening is absoluut geen probleem.
   De reden waarom je jouw reactie eerst niet zag, is dat ik eerst een reactie van iemand moet hebben goedgekeurd voor ze automatisch gepubliceerd worden. Voor die goedkeuring handmatig is gedaan gaan ze dus in moderatie.

 5. Ik snap eerlijk gezegd de ophef over Nanny Jo niet. Er wordt duidelijk gezegd dat de camera’s al geruime tijd van tevoren geïnstalleerd zijn. Hoe kan het dan een verrassing zijn dat het team ineens voor je deur staat?
  Daarnaast lijkt het wel of er in uw ogen iets per definitie helemaal niet goed is met de ouders. Dat hoeft toch niet perse?
  Ik heb een jaar lang IPT gehad (zelf aangevraagd) nadat mijn zoon onderzocht is op ADHD wat hij volgens de kinderkliniek niet had wel een sociaal emotionele achterstand van zo’n drie jaar en geen prestatiedrang. Nagenoeg dezelfde werkwijze als Nanny Jo en uitermate tevreden daarover. Nu blijkt dat hij zwaar dyslect is, een iq heeft van slechts 78 wat betekend dat hij licht beperkt is en toch ADHD en ODD heeft. Dus nogmaals het ligt niet altijd aan de ouders. Ze reageerde heel adequaat in de laatste aflevering trouwens. Toen lag het wel aan de mama en die krijgt nu de juiste hulp. Dus nee ik begrijp de ophef rond Nanny Jo totaal niet! Ik ben zelfs fan. De kinderen komen bij haar op nummer 1 en ze spreekt de ouders aan op hun aanpak als ze ziet dat dat niet goed gaat. Gaat mijn pet te boven deze hetze tegen haar sorry.

 6. Ik ben geen Jo fan. Wel een kijker. In mijn ogen heeft Jo er goed aan gedaan om instanties in te schakelen. In de aflevering werd idd verteld over de morfine, omdat Jo vroeg waarom ze de hele dag op de bank had gelegen, terwijl dochter zichzelf vermaakte voor de tv. Zoals ook te zien op de beelden. Overigens zei ze zelf in het programma dat de morfine voor haar slechte rug was. Daarom zou ze ook al maanden op de bank slapen, ipv in bed. Daarbij heerste er een vreemde sfeer tussen ouders, kind reageerde alleen bij moeder heftig, vies huis, etc. De houding v/d moeder viel gewoon op. Ze leek het totaal niet serieus te nemen, deed er lacherig over. Iets wat apart is, als er blijkbaar, achteraf, zoveel speelde. Kortom; wellicht is ze destijds niet zo open geweest, als nu. Op Twitter ‘klaagt’ ze ook. Overigens had ze ten alle tijden kunnen zeggen niet door te willen met opnames, lijkt mij. Ze had gewoon beter na moeten denken voor ze hieraan begon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gandhi

Power based on love is a thousand times more effective and permanent than the one derived from fear of punishment.

Gandhi

Power based on love is a thousand times more effective and permanent than the one derived from fear of punishment.

Scroll naar top
Skip to content