"Dat gezeur over borstvoeding elke keer…."

"Dat gezeur over borstvoeding elke keer…."

Op Facebook hadden ze van Mama&zo een bericht geplaatst:

Luiers, flesje, kleding.. Een baby uitzet lijst is oneindig lang! Maar wat vond jij nou echt onmisbaar op dat lijstje?

Waarop ik o.a. het volgende reageerde:

Toch jammer dat “flesje” bij jullie genoemde voorbeelden van jullie staat, die horen nl niet standaard op de uitzetlijst (en (toekomstige) mama’s dat wel laten denken is borstvoedingondermijnend).

Ja, ik gebruikte het woord “jullie” dubbel. Dat krijg je ervan als je je reactie iets aanpast en niet ver genoeg verder leest.. 😉
Anyway, daar kwamen uiteraard reacties op. Waaronder deze:

Dat gezeur over borstvoeding elke keer…. Bij mij staat er ook een flesje op de lijst…

En weet je: juíst om dit soort mensen plaats ik tóch een reactie zoals ik had gedaan.
Om als goed bekende website bij (bijna) mama’s zoiets te communiceren alsof het inderdaad de norm is: dat schiet bij mij in het verkeerde keelgat.
Ja, ik wist dat zo’n reactie zou komen. En toch neem ik de moeite om het op te nemen voor borstvoeding.
Waarom? Omdat het blijkbaar nodig is.
Er zijn meerdere mogelijke redenen waarom ze zo reageert en dat zij de fles wel tot haar baby uitzet beschouwd is haar recht. Maar om te zeggen dat de fles standaard tot de baby-uitzet hoort: nee.
Met de opmerking “dat gezeur over borstvoeding elke keer” maakt ze pijnlijk duidelijk dat borstvoeding niet meer als de sociale norm beschouwd wordt. Terwijl het echt nog wel de natuurlijke (biologische) norm is en dat ook echt wel zal blijven.
Want ook als de wél borstvoedende mama even van huis is, is een fles niet perse nodig. Er zijn namelijk veel meer manieren; Cupvoeden (je moet wel een stukje scrollen) bijvoorbeeld. Dan doe je de melk in een cupje (lage beker) en laat het kleintje het er als het ware uit “lepelen: met de tong. Met een theelepeltje voeden kan ook.
Daarnaast werkt vingervoeden ook heel goed. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een spuit met grote opening (zonder naald uiteraard) en – jawel – je vinger.
Of de borstvoedingshulpset. Die is wellicht minder geschikt (psychisch dan, voor de ouders en eventueel een oppas) voor als het kleintje niet bij de mama kan zijn, maar het is ook een andere manier om ervoor te zorgen dat er voeding binnen komt.
Een fles is dus echt niet perse nodig in de baby uitzet, er zijn genoeg alternatieven.

Deel Tweet Deel +1

1 reactie op “"Dat gezeur over borstvoeding elke keer…."”

  1. Och, ik ben het zo met je eens!! Borstvoeding is de voeding voor je kleintje! Vind het zo gek om het zog van een ander dier aan je kleintje te geven?! Echt weer iets dat wij als mens maar even hebben bedacht, terwijl het toch echt door de natuur niet zo bedoeld is en dat is vast niet voor niks natuurlijk!! (Wij staan als mens door de jaren heen steeds verder van onze natuur af helaas…maar dat terzijde hier..)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dr. John Gottman

One of the most meaningful gifts a parent can give to a child is to acknowledge their own mistake. To say: “I was wrong here” or “I’m sorry.” This is so powerful because it also gives the child permission to make a mistake. To admit having messed up and still be okay.

Sandra Bullock

I’m a true believer in karma. You get what you give, whether it’s bad or good.

Scroll naar top
Skip to content