Crisisinterventie in de opvoeding, op tv: zo kan het ook!

Ik schreef al over de eerste aflevering van ‘supernanny’ Jo Frost haar nieuwe programma Nanny on Tour. Op twitter zag ik een twee langskomen over dat Jo Frost aan crisis interventie doet en ze hier juist mensen mee helpt. Ik zal hier eens uiteenzetten hoe het programma er uit had kunnen zien als er daadwerkelijk liefdevol met het hele gezin was omgegaan.

Crisisinterventie in de opvoeding, op tv: zo kan het ook!

Ik schreef al over de eerste aflevering van 'supernanny' Jo Frost haar nieuwe programma Nanny on Tour. Op twitter zag ik een twee langskomen over dat Jo Frost aan crisis interventie doet en ze hier juist mensen mee helpt. Ik zal hier eens uiteenzetten hoe het programma er uit had kunnen zien als er daadwerkelijk liefdevol met het hele gezin was omgegaan.

Deel Tweet Deel +1

14 Comments

 1. Suzan

  Goed en beetje ontroerend stuk. Zo kan het ook.
  Misschien was het wel realistischer geweest dat het jongetje weliswaar aan tafel kwam zitten maar bleef mokken en nog steeds niks at, de eerste dag.
  En een spelfout: “wat hij fijn vind aan zijn mama” -> “wat hij fijn vindt aan zijn mama”

  • Gerda

   Ik ben wel benieuwd wat je mening is over het feit dat veel ouders verwachten dat de school ook een deel van de opvoeding op zich neemt. Op onze basisschool in Amsterdam worden hier nog wel eens stevige discussies over gevoerd met te drukke ouders. Wat vinden andere ouders hiervan?

 2. Thirsa

  Wie zegt dat de gesprekken niet hebben plaatsgevonden met moeder en kind? Alleen is dat voor de tv uitzending niet interresant en wordt dus niet laten zien. Wij hebben niet alle informatie als kijkers. Het lijkt me dan ook praktischer dat u in plaats van aanvalt op wat de uitzending heeft laten zien, dat u contact met Jo opneemt om samen te praten over hoe u beiden tegen de opvoeding aankijkt.
  Persoonlijk vind ik dat een kind zich ook veilig en geborgen moet voelen in zijn eigen bed. En dat slapen met een kind voor beiden, kind en ouders niet ten goede komt aan nachtrust en humeur. Mijn dochter ligt altijd zo te draaien dat ik geen slaap meer zou krijgen als ze bij me in bed ligt.

  • Hiranthi Molhoek

   Een kind kan zich pas veilig en geborgen voelen in zijn of haar eigen bed als het kind zich in de basis veilig en geborgen voelt. Ik noem samen slapen in dit stuk, omdat het een makkelijke manier is om te werken aan het veilig en geborgen voelen terwijl beide slapen. Uiteraard is het ook zonder samen slapen mogelijk, maar niet met de de methode die Jo Frost hanteert.

 3. Madelon

  Wat zou het fijn zijn voor mama en kids als ze dit als leidraad hadden gekregen. Een gezin waar door omstandigheden afstand is gecreëerd tussen ouders en kinderen wil je bij elkaar brengen. Niet verdere afstand creëeren.

 4. Renske

  Mooi! Ik denk niet dat dit minder kijkers zou trekken. Wellicht wel een ander type, maar de emoties zijn in dit traject misschien wel heftiger en echter, omdat ze er mogen zijn, zelfs moeten zijn voor men elkaars gevoelens en behoeften kan begrijpen.
  Mag ik voor stemmen?

 5. Linda

  Ik zou bijna zeggen; ga eens met een omroep aan tafel, zoals de vpro of eo.. Ik denk echt dat er tegenwoordig veel meer publiek voor is.. Als ik zo om me heen kijk.. Misschien zou je het dan wel in een iets ander jasje moeten gooien.. maar ik zelf (en velen met mij..) zou het echt fantastisch vinden om zoiets op tv te zien!

  • Thirsa

   Ik vind het inderdaad ook jammer dat ze wel op internet allerlei kritiek op anderen geven, maar zelf niet zoiets oppakken. Ik ben allang blij dat er mensen geholpen worden. Er zijn zat mensen die niet aan de bel trekken en van wie we alleen wat horen als het te laat is. Ik vind dat het “nieuwe” opvoeden ook zo zijn nadelen heeft, maar daarom begin ik nog niet een hele anti aktie,

   • Hiranthi Molhoek

    Er liggen van Tischa Neve een stuk of 3 verschillende formats op de plank, voor ene liefdevollere manier van opvoedingsinterventie. Al een behoorlijke tijd ook. Er wordt dus al best een tijd geprobeerd om een ander geluid écht bekend te krijgen. Tv-makers zien er echter geen groot geld in en dus is er geen interesse. Maar wie weet verandert dat wel door de #StopJoFrost actievoering.

 6. Nitsa

  Ik werk in de jeugdhulpverlening, vanuit scholen. Hierdoor heb ik de gelegenheid om ouders en kinderen langere tijd te volgen. En zie ik dat een dergelijke aanpak, zoals gepresenteerd door Jo Frost tijdelijk effect kan hebben. En dan werkt het niet meer. Want wanneer je niet verder kijkt naar de oorzaak achter gedrag (bij zowel ouder als kind) en enkel symptoombestrijding doet zul je met steeds zwaarder geschut moeten komen om effect te blijven houden. Gelukkig heb ik het idee dat er steeds genuanceerder wordt gedacht en gewerkt in mijn secror. Hoewel er nog genoeg winst te behalen valt. Het stemt mij triest om dan te zien hoe veel promotie deze eenzijdige en achterhaalde aanpak krijgt. Ben dus zeer blij dat er een tegengeluid komt. Zodat mensen zien dat er meer manieren zijn en zelf een doordachte en geïnformeerde keuze kunnen maken, die bij hen past. Er ontstaat in ieder geval discussie en dat is altijd winst!

  • Thirsa

   Nanny Jo komt vooral in situaties waar het al uit de hand is gelopen. Ze doet een soort van crisis interventie. Ik zou me dat juist aantrekken als ik in jeugdzorg werkte. Waarom is jeugdzorg nog niet met deze gezinnen aan de slag? En er word ook niet laten zien wat er verder met het gezin gebeurt. Dus we weten helemaal niet hoe het verder gaat. Wat ik denk is dat RTL 4 zorgt dat deze gezinnen na de interventie van Jo wel onder de aandacht van jeugdzorg komen en daar verdere opvoedondersteuning krijgen. Ik vind niet dat je Jo op basis van wat je ziet op tv (knip en plak werk) mag afrekenen. Vraag dan alle info op voordat een oordeel wordt geveld. Ik ben echt niet perse pro Jo, maar het stuit mij tegen de borst dat een bepaalde opvoedmethode direct wordt afgebrand. Zou het niet prettiger zijn dat we als opvoeders elkaar ondersteunen in plaats van andere methoden af te katten?

   • Roos

    Maar Thirsa, vrijwel niemand in het Nederlands publiek zal de omroep opbellen en vragen of er nog meer bij Jo Frosts opvoedmethode hoort dan op tv is. Leuk dat er meer bij hoort, maar laat dat dan ook zien. Dus dat Jo wordt afgerekend op hetgeen op tv is, lijkt mij dan ook volkomen normaal. Verder andere ouders ondersteunen, lijkt me een hele goede zaak. Ouders kunnen prima zelf keuzes maken. Maar dan moeten er wel alternatieven zijn en dat is nu juist wat deze actie biedt.

    • Thirsa

     Juis als je opvoeden serieus neemt, dan ga je toch niet af op wat er op tv wordt laten zien? Geloof je alles wat op tv is? Nee toch? Iedereen weet dat tv over het algemeen bedoelt is om mensen te vermaken. Zelf in het nieuws laten ze alleen berichten zien, waarvan ze weten dat de meeste mensen dat willen horen en zien. Je mag best een tegengeluid laten horen als je het ergens niet mee eens bent. Maar doe dat dan niet op de persoon. Doe dan niet Stop Jo, maar stop naughty chair of zoiets dergelijks. Ik vind het een zwaktebod van mensen die zichzelf zo serieus nemen dat ze iemand op de persoon afkraken en dan nog alleen wat zichtbaar is op tv.

     • Hiranthi Molhoek

      Het punt is juist dat niet iedereen dat weet. Een groot deel ziet wat er gebeurt op tv, het lijkt enorm goed te werken en denkt ‘oh, dat gaan we hier ook doen’. Juist ook omdat het aansluit op Triple P, een methode dat vanuit de overheid overal (consultatiebureau, huisarts, school, kinderdagverblijf etc.) wordt aangeboden aan ouders.
      Wat betreft het ‘alleen wat zichtbaar is op de tv’, daar heb ik ook wat over geschreven.
      Ik zou je graag willen uitnodigen om een kijkje te nemen op stopjofrost.nl, daar wordt precies uitgelegd wat de gedachte achter de actie is en waarom de hashtag #stopjofrost is gekozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Every individual matters. Every individual has a role to play. Every individual makes a difference.

Trustful parents enjoy their kids; they don’t think of them as their ‘project’.

0
Skip to content