Crisisinterventie in de opvoeding, op tv: zo kan het ook!

Ik schreef al over de eerste aflevering van ‘supernanny’ Jo Frost haar nieuwe programma Nanny on Tour. Op twitter zag ik een twee langskomen over dat Jo Frost aan crisis interventie doet en ze hier juist mensen mee helpt. Ik zal hier eens uiteenzetten hoe het programma er uit had kunnen zien als er daadwerkelijk liefdevol met het hele gezin was omgegaan.

Crisisinterventie in de opvoeding, op tv: zo kan het ook!

Ik schreef al over de eerste aflevering van 'supernanny' Jo Frost haar nieuwe programma Nanny on Tour. Op twitter zag ik een twee langskomen over dat Jo Frost aan crisis interventie doet en ze hier juist mensen mee helpt. Ik zal hier eens uiteenzetten hoe het programma er uit had kunnen zien als er daadwerkelijk liefdevol met het hele gezin was omgegaan.

Ik schreef al over de eerste aflevering van ‘supernanny’ Jo Frost haar nieuwe programma Nanny on Tour. Op twitter zag ik een tweet langskomen over dat Jo Frost aan crisis interventie doet en ze hier juist mensen mee helpt. Ik zal hier eens uiteenzetten hoe de eerste aflevering er uit had kunnen zien als er daadwerkelijk liefdevol met het hele gezin was omgegaan.

Binnenkomst

Bij binnenkomst een gesprek met mama. Er wordt uitgesproken dat op de videobeelden te zien was dat mama oververmoeid en gestrest is. De situatie met haar ex-man en haar gevoelens daarbij worden besproken. Zoon wordt gevraagd hoe hij het thuis vind en zich voelt. Op zijn eigen manier geeft hij antwoord. Tranen vloeien rijkelijk, omdat mama de scheiding nog niet goed heeft kunnen verwerken.De eerste stappen naar verwerking worden hiermee gezet. De confrontatie met hoe haar zoon het thuis vind is natuurlijk ook even moeilijk.
Dan wordt er besproken hoe haar ideale dag er uit zou zien. Wat zou ze doen met de kinderen? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Hoe zou zij zich voelen?
Het gedrag van haar zoon heeft een onderliggende oorzaak, er bestaat geen gedrag zonder oorzaak. Dit wordt de mama uitgelegd. Hij begon ‘opstandiger’ te worden op het moment dat het slechter ging tussen moeder en vader, dit verergerde verder toen de twee gingen scheiden. Mama krijgt uitgelegd dat een scheiding niet alleen voor de ouders een enorme impact heeft. Voor kleine kinderen is deze impact zo mogelijk nog groter. Hun veilige basis valt ineens uiteen. Zeker op die leeftijd (3 jaar) kunnen kinderen de gevoelens die ze hierbij voelen niet uitspreken en dus worden ze ge-uit. Ook het spiegelende in dit gedrag wordt uitgelegd.
Omdat het duidelijk is dat ze het gedrag van haar zoon is gaan associëren met haar zoon zelf, haar zoon is haar gedrag wat betreft associatie, wordt er gevraagd naar welke mooie dingen ze kan opnoemen over hem. Wat zijn dingen die ze waardeert in haar zoon? Wat wenst ze voor hem? Hoe zou ze graag haar relatie met haar zoon zien?
Er wordt gevraagd de punten die ze opnoemt op te schrijven op een groot hart. Wanneer ze klaar is wordt dit grote hart centraal in de woonkamer opgehangen.
Als afsluiter wordt zoon gevraagd wat hij fijn vindt aan zijn mama. Die punten worden in een tweede hart (andere kleur) opgeschreven. Dit hart wordt bij het andere hart opgehangen. Zo wordt ze niet alleen steeds aan de mooie dingen in haar zoon herinnert, maar ook aan het mooie in haar zelf.

Avondeten

Tijdens het koken wordt er uitgelegd dat je een ander niet kunt dwingen om te eten. Ook dat eten een fijne ervaring zou moeten zijn, niet eentje van dwang of manipulatie.
Zoon wordt uitgenodigd om ook aan tafel te komen zitten. “Maar ik wil niet eten!,” is de respons meteen. Zoon krijgt als reactie dat hij niet hoeft te eten, maar dat het voor iedereen wel zo fijn en gezellig is als hij er ook bij komt zitten.
Door het gezellige geklets begint zoon ineens te eten. Mama begint te stralen. Moeder krijgt toegefluisterd dat ze hier op dit moment beter geen nadruk op kan leggen. Door dat wel te doen kan zoon ineens weer zijn hakken in het zand zetten (“oh ja, ik ging niet eten!”), of alleen maar meer eten omdat hij de goedkeuring van zijn moeder wil hebben. Beide geen ideale situaties. Ze kan na het avondeten wel uitspreken dat ze het fijn vond om te zien hoe hij genoot van het avondeten. Misschien dat hij dit vaker wil eten? Zou hij een keer willen helpen met het klaarmaken ervan?

Zoon naar bed

Mama krijgt een nieuw avondritueel uitgelegd: na het voorlezen geeft ze zoon een zoen, doet de lamp uit en blijft bij zoon op het bed zitten (of er naast liggen) tot hij slaapt. Op deze manier voelt hij zich veilig, mama is namelijk bij hem en spendeert ze de avond niet in strijd.
Wanneer zoon slaapt en mama weer naar beneden komt wordt de ‘standaard nacht’ besproken. Mama krijgt de tip om de komst naar haar slaapkamer ’s nachts niet tegen te houden. De voordelen van samen slapen worden belicht en ze krijgt ook uitgelegd hoe ze veilig met haar zoon kan samen slapen.
Daarna krijgt ze te horen dat ze de volgende dag een dag helemaal voor haarzelf krijgt.Even de tijd om alles van de eerste dag te laten bezinken. Ze mag deze dag helemaal zelf invullen. Sauna, shoppen, gesprek met een coach, of een combinatie van van alles en nog wat. Het team van het programma zal de kinderen opvangen en er wordt een schoonmaakbedrijf voor het huis ingeschakeld.

Dag 2

Zoon en dochter krijgen te horen dat mama vandaag een dagje voor zichzelf heeft en dat zij vandaag ook allerlei leuke dingen gaan doen samen met [insert teamlid naam].
Kijkers krijgen dan beelden te zien van wat de kinderen zijn gaan doen, afgewisseld met beelden van de moeder die praat over wat zij is gaan doen die dag en het schoonmaakteam in huis. Om echt tot rust te kunnen komen en wat in haar hoofd te zitten ging er geen camerateam met haar mee gedurende deze dag.

Dag 3

Het schoonmaakteam heeft een schoonmaakschema voor moeder samengesteld, deze wordt gepresenteerd. Eentje die past bij haar normale dagindeling. Er is ook een hoekje voor de kinderen ingericht. Daar staat hun speelgoed makkelijk toegankelijk en op een manier die ook makkelijk is op te ruimen. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor de kinderen zelf.
De dagen ervoor worden nog eens besproken. Hoe moeder zich nu voelt en wat zij graag als volgende stappen zou zien en hoe dit verwezenlijkt kan worden komen ook aan bod.
Daarna wordt er afscheid genomen voor een twee weken. In die periode kan moeder de gegeven tips zich eigen maken en alles nog even laten bezinken.

Na twee weken

Als de twee weken voorbij zijn komt de crew weer even langs om een dag te filmen, zodat kijkers kunnen zien hoe het nu met het gezin gaat. De afgelopen twee weken komen aan bod en er wordt gevraagd naar hoe ze de afgelopen periode ervaren heeft, welke verbeteringen ze zelf ziet en waar graag meer of ook verbetering zou zien.
Aan het einde van de aflevering wordt moeder in contact gebracht met een Gordon gecertificeerde coach. Die zal haar de komende periode coachen om weer lekker in haar vel te komen en ook handvatten geven voor verdere opvoedgerelateerde dingen waar ze mogelijk tegenaan loopt. Er wordt afgesproken om na dat coachingstraject, in de ‘season finale’ van het programma, nog eens terug te komen om de gehele periode nog eens te bespreken. In die ‘season finale’ komen dan alle deelnemers van dat seizoen bij elkaar om hun ervaringen te delen.

Minder sensatie

Toegegeven, deze aflevering – het hele seizoen – zou een stuk minder ‘oog om oog, tand om tand’-sensatie geven als het origineel. Maar het zou toch ook om mensen helpen moeten gaan, niet om de sensatie die het zou kunnen brengen? Of is dat echt het enige waar ze kijkers mee denken te kunnen trekken? Is dat soort sensatie het enige waarmee ze de kijkcijfers zo hoog weten te krijgen?
De relatie tussen een ouder en zijn/haar kind is niet iets dat ingezet zou moeten worden voor sensatie. Een goede hechting is geen grapje. Het is iets waar we de rest van ons leven alleen maar profijt van kunnen hebben. De afleveringen zouden dan ook om verbinding moeten gaan, niet om verdere verwijdering.

Dit is geen verslag, maar een herschrijving van Jo Frost: Nanny on Tour – aflevering 1.


Deel Tweet Deel +1

14 reacties op “Crisisinterventie in de opvoeding, op tv: zo kan het ook!”

 1. Goed en beetje ontroerend stuk. Zo kan het ook.
  Misschien was het wel realistischer geweest dat het jongetje weliswaar aan tafel kwam zitten maar bleef mokken en nog steeds niks at, de eerste dag.
  En een spelfout: “wat hij fijn vind aan zijn mama” -> “wat hij fijn vindt aan zijn mama”

  1. Ik ben wel benieuwd wat je mening is over het feit dat veel ouders verwachten dat de school ook een deel van de opvoeding op zich neemt. Op onze basisschool in Amsterdam worden hier nog wel eens stevige discussies over gevoerd met te drukke ouders. Wat vinden andere ouders hiervan?

 2. Wie zegt dat de gesprekken niet hebben plaatsgevonden met moeder en kind? Alleen is dat voor de tv uitzending niet interresant en wordt dus niet laten zien. Wij hebben niet alle informatie als kijkers. Het lijkt me dan ook praktischer dat u in plaats van aanvalt op wat de uitzending heeft laten zien, dat u contact met Jo opneemt om samen te praten over hoe u beiden tegen de opvoeding aankijkt.
  Persoonlijk vind ik dat een kind zich ook veilig en geborgen moet voelen in zijn eigen bed. En dat slapen met een kind voor beiden, kind en ouders niet ten goede komt aan nachtrust en humeur. Mijn dochter ligt altijd zo te draaien dat ik geen slaap meer zou krijgen als ze bij me in bed ligt.

  1. Een kind kan zich pas veilig en geborgen voelen in zijn of haar eigen bed als het kind zich in de basis veilig en geborgen voelt. Ik noem samen slapen in dit stuk, omdat het een makkelijke manier is om te werken aan het veilig en geborgen voelen terwijl beide slapen. Uiteraard is het ook zonder samen slapen mogelijk, maar niet met de de methode die Jo Frost hanteert.

 3. Wat zou het fijn zijn voor mama en kids als ze dit als leidraad hadden gekregen. Een gezin waar door omstandigheden afstand is gecreëerd tussen ouders en kinderen wil je bij elkaar brengen. Niet verdere afstand creëeren.

 4. Mooi! Ik denk niet dat dit minder kijkers zou trekken. Wellicht wel een ander type, maar de emoties zijn in dit traject misschien wel heftiger en echter, omdat ze er mogen zijn, zelfs moeten zijn voor men elkaars gevoelens en behoeften kan begrijpen.
  Mag ik voor stemmen?

 5. Ik zou bijna zeggen; ga eens met een omroep aan tafel, zoals de vpro of eo.. Ik denk echt dat er tegenwoordig veel meer publiek voor is.. Als ik zo om me heen kijk.. Misschien zou je het dan wel in een iets ander jasje moeten gooien.. maar ik zelf (en velen met mij..) zou het echt fantastisch vinden om zoiets op tv te zien!

  1. Ik vind het inderdaad ook jammer dat ze wel op internet allerlei kritiek op anderen geven, maar zelf niet zoiets oppakken. Ik ben allang blij dat er mensen geholpen worden. Er zijn zat mensen die niet aan de bel trekken en van wie we alleen wat horen als het te laat is. Ik vind dat het “nieuwe” opvoeden ook zo zijn nadelen heeft, maar daarom begin ik nog niet een hele anti aktie,

   1. Er liggen van Tischa Neve een stuk of 3 verschillende formats op de plank, voor ene liefdevollere manier van opvoedingsinterventie. Al een behoorlijke tijd ook. Er wordt dus al best een tijd geprobeerd om een ander geluid écht bekend te krijgen. Tv-makers zien er echter geen groot geld in en dus is er geen interesse. Maar wie weet verandert dat wel door de #StopJoFrost actievoering.

 6. Ik werk in de jeugdhulpverlening, vanuit scholen. Hierdoor heb ik de gelegenheid om ouders en kinderen langere tijd te volgen. En zie ik dat een dergelijke aanpak, zoals gepresenteerd door Jo Frost tijdelijk effect kan hebben. En dan werkt het niet meer. Want wanneer je niet verder kijkt naar de oorzaak achter gedrag (bij zowel ouder als kind) en enkel symptoombestrijding doet zul je met steeds zwaarder geschut moeten komen om effect te blijven houden. Gelukkig heb ik het idee dat er steeds genuanceerder wordt gedacht en gewerkt in mijn secror. Hoewel er nog genoeg winst te behalen valt. Het stemt mij triest om dan te zien hoe veel promotie deze eenzijdige en achterhaalde aanpak krijgt. Ben dus zeer blij dat er een tegengeluid komt. Zodat mensen zien dat er meer manieren zijn en zelf een doordachte en geïnformeerde keuze kunnen maken, die bij hen past. Er ontstaat in ieder geval discussie en dat is altijd winst!

  1. Nanny Jo komt vooral in situaties waar het al uit de hand is gelopen. Ze doet een soort van crisis interventie. Ik zou me dat juist aantrekken als ik in jeugdzorg werkte. Waarom is jeugdzorg nog niet met deze gezinnen aan de slag? En er word ook niet laten zien wat er verder met het gezin gebeurt. Dus we weten helemaal niet hoe het verder gaat. Wat ik denk is dat RTL 4 zorgt dat deze gezinnen na de interventie van Jo wel onder de aandacht van jeugdzorg komen en daar verdere opvoedondersteuning krijgen. Ik vind niet dat je Jo op basis van wat je ziet op tv (knip en plak werk) mag afrekenen. Vraag dan alle info op voordat een oordeel wordt geveld. Ik ben echt niet perse pro Jo, maar het stuit mij tegen de borst dat een bepaalde opvoedmethode direct wordt afgebrand. Zou het niet prettiger zijn dat we als opvoeders elkaar ondersteunen in plaats van andere methoden af te katten?

   1. Maar Thirsa, vrijwel niemand in het Nederlands publiek zal de omroep opbellen en vragen of er nog meer bij Jo Frosts opvoedmethode hoort dan op tv is. Leuk dat er meer bij hoort, maar laat dat dan ook zien. Dus dat Jo wordt afgerekend op hetgeen op tv is, lijkt mij dan ook volkomen normaal. Verder andere ouders ondersteunen, lijkt me een hele goede zaak. Ouders kunnen prima zelf keuzes maken. Maar dan moeten er wel alternatieven zijn en dat is nu juist wat deze actie biedt.

    1. Juis als je opvoeden serieus neemt, dan ga je toch niet af op wat er op tv wordt laten zien? Geloof je alles wat op tv is? Nee toch? Iedereen weet dat tv over het algemeen bedoelt is om mensen te vermaken. Zelf in het nieuws laten ze alleen berichten zien, waarvan ze weten dat de meeste mensen dat willen horen en zien. Je mag best een tegengeluid laten horen als je het ergens niet mee eens bent. Maar doe dat dan niet op de persoon. Doe dan niet Stop Jo, maar stop naughty chair of zoiets dergelijks. Ik vind het een zwaktebod van mensen die zichzelf zo serieus nemen dat ze iemand op de persoon afkraken en dan nog alleen wat zichtbaar is op tv.

     1. Het punt is juist dat niet iedereen dat weet. Een groot deel ziet wat er gebeurt op tv, het lijkt enorm goed te werken en denkt ‘oh, dat gaan we hier ook doen’. Juist ook omdat het aansluit op Triple P, een methode dat vanuit de overheid overal (consultatiebureau, huisarts, school, kinderdagverblijf etc.) wordt aangeboden aan ouders.
      Wat betreft het ‘alleen wat zichtbaar is op de tv’, daar heb ik ook wat over geschreven.
      Ik zou je graag willen uitnodigen om een kijkje te nemen op stopjofrost.nl, daar wordt precies uitgelegd wat de gedachte achter de actie is en waarom de hashtag #stopjofrost is gekozen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Adah Maurer

Physical punishment is considered too severe for felons, murderes, criminals of all kinds and ages, including juvenile delinquents, too demeaning for soldiers, sailors, servants and spouses. But it remains legal and acceptable for children who are innocent of any crime.

George Carlin

A person of good intelligence and sensitivity cannot exist in this society very long without having some anger about the inequality – and it’s not just a bleeding-heart, knee-jerk, liberal kind of thing – it is just a normal human reaction to a nonsensical set of values where we have cinnamon flavored dental floss and there are people sleeping in the street.

Scroll naar top
Skip to content