9-jarige betaalt boete voor schelden met 'homo'

9-jarige betaalt boete voor schelden met 'homo'

Gisteren kwam ik dit stuk tegen via Facebook: Kereltje (9) betaalt tien cent boete voor schelden met ‘homo’. COC Nederland (belangenorganisatie voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen) kreeg dat bedrag – met uitleg van de ouders – op hun rekening bijgeschreven (zie foto).
COC Nederland vond het helemaal geweldig:

Wat een geweldige ouders! Zoon scheldt met ‘homo’ en moet als ‘boete’ 10 cent betalen aan het COC Nederland. Stel dat scholen dit zouden invoeren….

En praktisch 100% van de reacties hierop zijn net zo positief en vinden eigenlijk dat dit ook bij misbruik van het woord ‘kanker’ zou moeten gebeuren.
In theorie klinkt het ook hartstikke mooi natuurlijk. Je zegt een woord dat niet ‘mag’ en betaalt daar een boete voor. Zo leer je dat je die woorden niet gebruiken mag.
In de praktijk gaat die associatie heel anders.
Je zegt bijvoorbeeld een woord dat niet ‘mag’ (waarbij je dat over het algemeen achteraf pas te horen krijgt) en je moet een boete betalen. Een volgende keer dat dat woord op je tong ligt grijp je daar dan waarschijnlijk inderdaad minder snel naar. Niet omdat je denkt ‘met dat woord is de kans groot dat ik mensen kwets, dus ik kan dat beter niet zeggen’, maar omdat je denkt ‘als ik dat woord gebruik moet ik een boete betalen, ik kan beter wat anders zeggen’.
Het gaat dus om de boete. Níet om het woord.

Een andere gedachtengang

Heeft jouw kind scheldwoorden van waar-of-wie-dan-ook overgenomen en wil je graag dat hij/zij daarmee stopt? Bekijk dan als eerste naar jouw eigen gebruik van scheldwoorden/vloeken. Geef jij namelijk wel echt het goede voorbeeld?
Toen zoonlief nog niet praatte realiseerde ik me dat ik best veel vloekte. Daar ben ik heel bewust aangepaste woorden voor gaan zoeken. Verdorie, prut, sjips. Klinkt allemaal een stuk minder heftig dan de vloekwoorden die ik eerder gebruikte 😉
Met woorden als ‘homo’, ‘kanker’ etc. kun je met je kind aan tafel gaan zitten en een gesprek voeren over die woorden. Zónder oordeel. Dus puur uitleg. Wat betekent het, waarom komt het kwetsend over, waarom zei je het etc.
Vloekt je kindje veel? Ga dan samen kijken naar andere woorden die gebruikt kunnen worden.
Met andere woorden: zorg er samen voor dat de reden, waarom een woord niet gebruikt wordt, de juiste reden is.
Zorg ervoor dat de associatie met het woord ‘homo’ niet “oh nee, die moet ik niet zeggen want dan moet ik een boete betalen” wordt, maar juist “er is helemaal niks mis met homo zijn”.
Voor het woord ‘kanker’ uiteraard hetzelfde principe. Geen “ik wil geen boete betalen, dus zeg het niet”, maar “dat is een hele nare ziekte waar al veel mensen iemand aan zijn verloren”.

Zoals je kunt lezen in de reactie van L.M. Oeder kán er ook in samenspraak met het kind voor een boete gekozen worden. Bijvoorbeeld als het kind zich na de gekregen uitleg zo schuldig voelt dat hij/zij daarom graag iets wil doen om het goed te maken.

Hoe ga jij om met vloeken/schelden bij jezelf of jouw kind?

Deel Tweet Deel +1

2 reacties op “9-jarige betaalt boete voor schelden met 'homo'”

  1. Wat ik nou zo knap vind aan dit artikel, is dat je precies weet hoe het er daar thuis aan toe is gegaan. Je geeft ons zoveel inzicht in dat er niet met die jongen gepraat is, dat hij duidelijk meteen straf kreeg en dat het zeker niet een oplossing is geweest die ouders & kind in samenspraak hebben bedacht om een nare gewoonte af te leren waarvan ook het kind zelf inmiddels baalde. Hulde voor zoveel inzicht! Als je deze eindeloze helderziendheid thuis ook toepast, is dat zeker nog veel waardevoller dan ouderwets respectvol luisteren, doorvragen, en hoor en wederhoor toepassen. Het beste pedagogilieze advies ooit dit: niet luisteren naar elkaar, vooral oordelen over wat je niet begrijpt en het mooist en beetje verdrietig ook, vol misguided goede bedoelingen.
    Doe mij maar die andere ouders dan.

    1. Ik geef uitleg over wat het linken van een boete aan het gebruik van scheldwoorden/vloeken doet. Het haalt de focus weg bij het waarom, wáárom specifieke woorden gebruiken niet aardig/gewenst is.
      Je hebt gelijk dat ik niet heb gemeld dat dit ook iets is dat in samenspraak met het kind gebeurd kan zijn. Bedankt voor het wijzen daarop, dat zal ik zeker nog toevoegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Osho

Happiness is a shadow of harmony; it follows harmony. There is no other way to be happy.

Peggy O’Mara

It is the nature of the child to be dependent and it is the nature of that dependence to be outgrown. Begrudging dependency because it is not independence is like begrudging winter because it is not yet spring. Dependency blossoms into independence in its own time.

Scroll naar top
Skip to content