Thuis een Montessori-hoek inrichten

Als je een Montessori-klaslokaal binnenloopt valt een ding goed op: alle materialen zijn goed te zien, hebben ruimte en zijn gemakkelijk te pakken. Overzicht en gemakkelijk te pakken. Daar is het speciale Montessori meubilair voor ontworpen. Heel kindvriendelijk dus. Helaas niet al te vriendelijk voor de gemiddelde portemonnee: de meubels zijn behoorlijk prijzig. Gelukkig kun je ook met een (veel) lager budget een leuke Montessori-hoek inrichten voor je koters!

Kasten

Voor kasten kun je alle kanten op. Een lage boekenkast, ‘gewoon’ kastje met planken, een vierkante vakkenkast, een grotere vakkenkast voor bijvoorbeeld de losse puzzels, losstaande materialen. Kasten met geheel uitschuifbare lades om daar grotere materialen in te bewaren, of bijvoorbeeld een werkje per lade (waarbij de lade dus meteen dienst doet als presentatieblad). Deze serie vind ik persoonlijk ook erg mooi en is ook goed in te passen in een Montessori omgeving. Voor minder vaak gebruikte materialen bijvoorbeeld.

Eigen tafel en stoel

Om de materialen te kunnen gebruiken heeft het kind ook iets nodig om op en aan te zitten. Liefst op een goede hoogte voor het betreffende kind, zodat gaan zitten en zitten blijven geheel aan het kind overgelaten kan worden zonder dat papa of mama een oogje in het zijl moet houden. Deze set bestaat uit een tafel met twee stoeltjes. Voor een klein bedrag ben je zo in een keer klaar. Wat wel een nadeel kan zijn: de rand van de tafel is hoger dan het tafelblad. Deze tafel heeft het tafelblad in één hoogte én is in de hoogte te verstellen. Een iets grotere investering, maar daardoor wel langer te gebruiken.

Kleedjes

Een aantal materialen (of gewoon speelgoed natuurlijk 😉 ) is fijner om mee te werken als je op een kleedje zit. Voor het minimale budget zijn er dit soort kleedjes, voor een iets groter budget zou je aan dit kleedje kunnen denken.
Genoeg manieren om met een kleiner budget toch een Montessori-achtige omgeving na te bootsen dus! Hoe ziet jullie ‘Montessori hoekje’ eruit?

Deel Tweet Deel +1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Albert Einstein

If people are good only because they fear punishment, and hope for reward, then we are a sorry lot indeed.

Categorieën

creativechild.com

This is what I hope I’ve taught my children. Don’t compare yourself to the rest, all that matters is that you try your best. You are beautiful, funny and smart, but what’s more important is what’s inside of your heart. Wealth and status mean nothing at all, a person with love is the richest of them all.

Scroll naar top
Skip to content