"Waarom slaapt mijn baby niet door?!"

Veel (nieuwe) ouders vragen het zich af: waarom slaapt mijn baby in hemelsnaam niet door?! En van alle (nou ja, de meeste dan) kanten krijg je te horen dat je baby toch echt wel door moet slapen, dat dit voor jullie als ouders zo fijn is. Want blije ouders = blije baby. Toch?

Natuurlijk gedrag

Wat er in dit soort gesprekken en gedachtengangen wordt vergeten is dat het heel normaal gedrag is. Als je bedenkt dat een baby wordt geboren met een maag (gemiddeld) zo klein als een kers dan zul je het ook niet vreemd vinden dat zo’n kleintje frequent moet eten (drinken dus). De maag is namelijk snel gevuld en ook snel weer leeg.
Size of a newborns stomach
Dat betekent dat ook ‘s nachts de baby regelmatig voeding moet binnenkrijgen. Dit zorgt er namelijk voor dat de groei van de kleine goed door kan zetten. In een jaar tijd moet de kleine z’n gewicht verdubbelen en daar is ongelooflijk veel (liefst constante) energie voor nodig.
Daarnaast komt zo’n kleintje in een voor haar omgekeerde wereld terecht. Was het in de buik nog normaal om in slaap te vallen als mama liep en actief te worden als ze stil lag, buiten de buik wordt er al gauw verwacht dat de kleine ‘s nachts slaapt en overdag wakker is. Tijd om hier rustig aan te wennen wordt ze niet gegund.
Daarnaast wordt een baby ook wakker omdat ze mama-honger heeft. Ook hiervan is het verschil tussen in de buik en buiten de buik heel groot: in de buik wordt je lekker warm gehouden door mama, buiten de buik wordt er ineens verwacht dat je alleen ligt.
Lichamelijk (liefst huid-op-huid) contact is een eerste levensbehoefte van de baby. Voor de ouders ook trouwens. En dat is iets waar zo’n kleintje ook voor wakker wordt.
Pijn kan ook een reden zijn om wakker om te worden. Bij babies wordt die pijn (of ongemak) vaak veroorzaakt door darmkrampjes. Heel vervelend, maar niet heel raar: de darmen moeten ineens daadwerkelijk voeding gaan verwerken. En daar moeten ze aan wennen.

Mijn tips voor het niet doorslapen “probleem”

Ik kan je niet garanderen dat je compleet zen deze periode door gaat, dat kan niemand. Maar ik kan je wel wat tips geven om het je wat makkelijker te maken.

 1. Gooi je wekker weg (of zet ‘m achterstevoren als je ‘m echt nodig hebt 😉 ) en let niet meer op de tijd. Steeds weer op de klok kijken zorgt er niet voor dat het sneller gaat, je wordt er alleen maar ongelooflijk gestresst van. Met gevolg: je slaapt minder.
 2. Laat de boel de boel en vraag hulp. Vraag in je omgeving om bij te springen in het huishouden, eventueel oudere kinderen wat op te vangen en/of eten voor jullie te koken.
 3. Maak het jezelf gemakkelijk, ga veilig co-slapen / samen slapen (lees hier meer over op de site van La Leche League). Kan uiteraard ook door een co-sleeper / ledikant / wieg naast het bed neer te zetten. Zolang je maar zo min mogelijk heen-en-weer hoeft te lopen ‘s nachts.
 4. Maak voeden zo makkelijk mogelijk. Borstvoeding geven kan bij de meeste vrouwen prima liggend, begin zo snel mogelijk met het oefenen daarvan en vraag eventueel advies bij een IBCLC lactatiekundige.
  Geef je flesvoeding? Zet dan een thermoskan met heet water in de buurt (wel buiten de buurt van de vingers van je kleine), ook een flesje koud water en natuurlijk de flesvoeding zelf (+ maatschepje). Hierdoor kun je vanuit bed de fles aanmaken, gelijk op de juiste temperatuur. Scheelt heen-en-weer lopen en de kleine kan eerder drinken.
 5. Onthoud deze mantra: “het is een fase” (“this too shall pass”) en herhaal het zo vaak als nodig is. Hou er wel rekening mee dat de ene fase korter/langer duurt dan de andere (en ook kind-afhankelijk is).
 6. Label het niet langer als “probleem”, maar als “natuurlijk gedrag waar je niet van op de hoogte was”, of iets dergelijks. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het kan je houding ten opzichte van het niet doorslapen sterk veranderen.
 7. Slaap wanneer de kleine slaapt. Zodra je weer aan het werk gaat wordt dat wat lastig (op je vrije dagen kan het dan weer wel), maar zolang je verlof hebt zou ik dit zeker doen.
  Moet je overdag werken? Ga dan vroeger naar bed ‘s avonds.
 8. Zet socializen op een laag pitje. Jullie hebben het op het moment moeilijk, de tijd om weer (meer) tijd met familie, vrienden en kennissen door te brengen komt wel weer. Nu is het vooral belangrijk dat jullie weer op energie komen.

(Kleine) kinderen kosten gewoon veel energie, zeker als je het als ouders alleen moet doen en je omgeving (of jijzelf) veel van je verwacht.

Deel Tweet Deel +1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bridgett Miller

A child who is being ‘difficult, rude, mean, unreasonable..’ is having a hard time with their big emotions and their ‘awful’ behaviour tells us that. It’s up to us to lovingly lead them through their upset rather than joining them in it. We can do it, but first we have to be conscious enough to see what is required of us and then trust ourselves enough to do it.

Categorieën

Teacher Tom

I’ve had people shrug at my moral stance and insist that spanking “works”, and I’m sure it does. There are lots of things that work that I will never try. If I disagree with you, shouting you down works, but wouldn’t it be better if I engaged you in reasonable debate? If I need money, stealing works, but wouldn’t it be better if I worked to earn a higher income? If you’re standing in my way, pushing you works, but wouldn’t it be better to politely ask you to allow me to pass? Indeed, spanking may work, but there are better ways. They just take more effort.

Scroll naar top
Skip to content