Seks zonder toestemming bestaat niet

De Europese Commissie heeft onderzoek gedaan naar hoe mensen in Europa denken over geslachtsgemeenschap zonder toestemming. Ofwel: “seks zonder toestemming, hoe denken we daar over?” Uit de uitkomst zou blijken dat zo’n 25% van de Europeanen van mening is dat dit in sommige gevallen (bijvoorbeeld wanneer er sprake is van alcohol en/of drugs) wel mag.

Seks zonder toestemming bestaat niet

De Europese Commissie heeft onderzoek gedaan naar hoe mensen in Europa denken over geslachtsgemeenschap zonder toestemming. Ofwel: “seks zonder toestemming, hoe denken we daar over?” Uit de uitkomst zou blijken dat zo’n 25% van de Europeanen van mening is dat dit in sommige gevallen (bijvoorbeeld wanneer er sprake is van alcohol en/of drugs) wel mag.

De Europese Commissie heeft onderzoek gedaan naar hoe mensen in Europa denken over geslachtsgemeenschap zonder toestemming. Ofwel: “seks zonder toestemming, hoe denken we daar over?” Uit de uitkomst zou blijken dat zo’n 25% van de Europeanen van mening is dat dit in sommige gevallen (bijvoorbeeld wanneer er sprake is van alcohol en/of drugs) wel mag1.

Wanneer je ‘s avonds thuis komt, kom je erachter dat er mensen in je huis zijn geweest (ze hebben spullen meegenomen), zonder dat jij hiervan op de hoogte was. Wanneer is dit volgens jou geen inbraak/diefstal?

  • Ik heb de deur bij het weggaan open laten staan.
  • Ik heb de deur wel dichtgedaan, maar de sleutels wel in het slot laten zitten.
  • De deur was dicht, ik had mijn sleutels mee.

Bij de eerste twee mogelijkheden zul je waarschijnlijk problemen krijgen met de verzekering. Je had de boel gewoon dicht en op slot moeten doen. Maar betekent zo’n fout echt hetzelfde als “kom maar lekker binnen en doe alsof je thuis bent, pak wat je hebben wil?” Natuurlijk niet. Niet-bewoners weten dondersgoed dat ze niet op jouw adres wonen en dat ze dus met hun vingers van de spullen in jouw woning af behoren te blijven. Tenzij je mensen in jouw huis hebt begeleid en hebt aangegeven dat ze de betreffende spullen rustig mee konden nemen is er sprake van diefstal.
Als je nog nooit hebt meegemaakt dat een onbekend persoon bij jou in je huis is gekomen en al dan niet spullen heeft meegenomen, zul je niet volledig kunnen bevatten hoe invasief zo’n gebeurtenis is. Als buitenstaander klinkt het niet zo erg. Tja, er heeft iemand spullen van je meegenomen. Jammer, maar die zijn vervangbaar. Maar dat is puur het fysieke deel, het is tastbaar. Er komt echter ook een psychologisch deel bij kijken. Iemand is in je huis geweest. Je hebt wel een beetje een idee van wat er allemaal meegenomen is, maar je weet niet wat die persoon precies allemaal heeft gedaan. Daarnaast voel je je onveilig in je eigen huis. Er is al eens iemand binnen geweest zonder toestemming. Het zou maar zo weer kunnen gebeuren.
Zou het echt uitmaken of de deur wagenwijd open stond, dicht was met de sleutels erin of helemaal dicht? Voor de psychische reactie op de inbraak van jouw woning, de diefstal van je spullen?

Seks zonder toestemming?

De vraagstelling van de Europese Commissie bij een van de vragen was als volgt: “Sommige mensen vinden dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming in bepaalde situaties gerechtvaardigd kan worden. Denkt u dat dit op de onderstaande omstandigheden van toepassing is?” Er wordt dus gesproken over geslachtsgemeenschap. Een gegeneraliseerde term die in het dagelijks leven door weinig mensen wordt gebruikt. Dus heeft de media het van ‘geslachtsgemeenschap zonder toestemming’ naar ‘seks zonder toestemming’ omgedoopt. Seks is namelijk een woord dat gelijk de aandacht trekt en ook sneller begrepen wordt.
Aan de ene kant is het een begrijpelijke verwisseling, maar tegelijkertijd is het problematisch. De combinatie van de woorden geeft de indruk alsof er twee verschillende soorten seks zijn: seks met toestemming en seks zonder toestemming. Dat is alsof je zegt dat je visite met en zonder toestemming hebt. Visite zonder toestemming = inbraak. Seks zonder toestemming = verkrachting.

Lichamelijke integriteit is een basisrecht

Een van de belangrijkste lessen die we onze kinderen kunnen leren, is dat hun lijf allen van henzelf is. Uiteraard zijn er medische uitzonderingen waarbij wij als ouder het besluit in moeten nemen, maar bij andere situaties zou het kind het laatste woord moeten hebben. Heeft het geen zin in de knuffel van oma, kus van tante, gestoei met broer, gekietel door buurjongen? Voordat het begint moet er toestemming zijn. Wordt die toestemming later weer ingenomen? Dan moet ook dat gehonoreerd worden.
Andersom moeten we dat naar kinderen (en anderen) ook van ons uit duidelijk laten weten. Hebben we geen zin in de 100 kusjes op dat moment? Geef het aan. Ga niet met negatieve energie er alsnog in mee, omdat het toch ook wel schattig is. Ook die keer is een voorbeeld wat onderdeel wordt van ‘het normale’.

When my child says no to being touched – he’s not being rude. She does not have to hug you to avoid hurting your feelings. They’re not disobedient. In fact they’re doing just what I taught them to do – value their body autonomy over the demands or feelings of others.

~ Adrianne Simeone, The Mama Bear Effect

Deel Tweet Deel +1

  1. Kloppen de conclusies van het Europese ‘verkrachtingsonderzoek’?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marshall Rosenberg

You can’t make your kids do anything. All you can do is make them wish they had. And then, they will make you wish you hadn’t made them wish they had.

Categorieën

Dr. Laura Markham

Whatever they grow up to be, they are still our children, and the one most important of all the things we can give to them is unconditional love. Not a love that depends on anything at all except that they are our children.

Scroll naar top
Skip to content