Respectloos gedrag bij kinderen

Je hoort het vaak: de kinderen van tegenwoordig hebben geen respect meer voor anderen/ouderen. Met vaak het “dat was wel anders toen wij jong waren!” er achteraan. Waarmee ongetwijfeld wordt bedoelt dat zij destijds wel respect hadden voor ouderen.

Wat zij lijken te zijn vergeten is dat het “vroeger” eigenlijk niks anders was. Het grootste verschil: ze zitten nu aan de “andere” kant. Respect werd ook niet verdiend, maar diende klakkeloos gegeven te worden. 

Meer over het “kinderen van nu worden veel teveel verwend, vroeger was dit wel anders” kun je in The Myth of the Spoiled Child van Alfie Kohn lezen.

Het is dus niet zo dat kinderen tegenwoordig minder respect hebben voor anderen/ouderen. Wat ook weer niet betekent dat er helemaal geen kinderen zijn die geen respect hebben voor anderen. Het komt echter vaker andersom voor: dat wij (volwassenen) geen respect voor (onze) kinderen hebben. 

De jongere generaties hebben daarnaast de beschikking over veel meer informatie van over de hele wereld dan vroeger het geval was. Sinds de introductie van het internet, zeker sinds de opkomst van social media, kunnen we makkelijk realtime contact opnemen met mensen aan de andere kant van de wereld. Het wereldnieuws lezen binnen een paar klikken. Waardoor de stemmen van activisten, berichten over oneerlijk- en ongelijkheid ook veel beter hoorbaar zijn dan vroeger het geval was.

Voelt het alsof je kind geen respect voor je heeft?

Onze kinderen zijn spiegels van ons eigen gedrag en onze gedachten. Zij leren van wat wij denken en doen. Wij leven het voor, zij doen het na. Zoals wij het hebben geleerd van onze ouders, etc.
Als eerste is het belangrijk voorbij het gedrag proberen te kijken. Wanneer je het gevoel hebt dat jouw kind geen respect voor jou (of anderen) heeft, dan kan het heel leerzaam zijn om naar je eigen gedrag richting jouw kind (en anderen) toe te kijken. Een belangrijk punt hierbij is wel dat je open staat voor mogelijk niet zo heel leuke conclusies. Je moet je eigen gelijk los te durven laten.

  • Geef jij je kind de ruimte voor hun emoties?
  • Vraag jij je kind mee te helpen, of geef je eigenlijk bevelen?
  • Sta je open voor out-of-the-box voorstellen van je kind?
  • Mag jouw kind hun eigen mening hebben?
  • Houd jij rekening met de grenzen van je kind?

Hoe strakker wij onze kinderen proberen te houden, hoe meer zij datzelfde bij ons zullen proberen te doen. Ook wel uitgesproken als: ze proberen zich los te breken. Ze voeren daarmee uit wat ze is aangeleerd. 

Het ouderschap zou echter geen touwtrekwedstrijd met onze kinderen moeten zijn, maar een tocht door het leven die we samen ondernemen. Met samenwerking en wederzijds respect als basis.

Deze quote van stimmyabby legt het ook erg mooi uit:

Sometimes people use 'respect' to mean 'treating someone like a person' and sometimes they use 'respect' to mean 'treating someone like an authority'. And sometimes people who are used to being treated like an authority say "if you won't respect me, I won't respect you." And they mean "if you won't treat me like an authority, I won't treat you like a person." And they think they're being fair, but they aren't. And it's not okay.

@stimmyabby

Het misverstand 'respect'

Respect wordt door volwassenen vaak ingevuld als “jij moet doen wat ik zeg” of “jij moet aardig en netjes tegen mij zijn” terwijl ze van zichzelf richting kinderen niet eenzelfde lat omhoog houden. Een heel andere invulling dan wat iemand respecteren betekent:

Respect ~ gevoel of uiting waarmee je laat merken dat je iemand aanvaardt als een waardig en waardevol persoon1

Laat de daadwerkelijke betekenis van respect dus juist iets zijn dat veel kinderen van volwassenen missen: gezien worden als een waardig en waardevol persoon.Wat je niet voorgeleefd krijgt, wordt je niet aangeleerd. En zul je (zeker als kind) niet tot uitvoering kunnen brengen.

Accountability feels like an attack when you're not ready to acknowledge how your behaviors harm others.

@WordsNRoses

Deel Tweet Deel +1

  1. Respect, Wikipedia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rudolf Dreikurs

The proper way of training children is identical with the proper way of treating fellow human beings.

Categorieën

Maria Montessori

Children are human beings to whom respect is due, superior to us by reason of their innocence and of the greater possibilities of their future.

Scroll naar top
Skip to content