Loes krant in de bus

Nietsvermoedend bladerde ik de folders door en ineens vertrok mijn gezicht: een krant met op de voorpagina in het groot “Allemaal opvoeders in Enschede”, en een grote foto van “Loes” en wat kinderen. In eerste instantie dacht ik dat het een advertentie-omslag was, tot ik de krant opensloeg. Het was een complete Loes-krant!
Consultatiebureau’s, kinderdagverblijven, BSO’s, scholen en bibliotheken om Loes (Triple P) in aanraking te krijgen met gezinnen waren blijkbaar nog niet genoeg. Ze komen nu letterlijk je huiskamer binnen met zo’n krant. Niet lang daarna plakte ik een Nee/Nee sticker op onze brievenbus, dus geen idee of er daarna meer zijn geweest.

Lezingen en cursussen

In het krantje werden uiteraard ook lezingen en cursussen genoemd, met onder andere een cursus “Zelfvertrouwen en sociale vaardigheden stimuleren”. Helaas is het volgens de Triple P methode zo dat je moet complimenteren om goed gedrag te stimuleren wat er in veel gevallen juist voor zorgt dat het zelfvertrouwen minder wordt. Maar daar hoor je ze verder niet over.
Op pagina 9 gaat het over “Allemaal Positief opvoeden – met Triple P”. Waarin wordt uitgelegd dat Loes is gebaseerd op Triple P. Wat ze erbij vergeten te vermelden is dat TripleP in de wereld is geroepen om probleemgezinnen te helpen met de opvoeding (crisisinterventie), niet voor gezinnen in alledaagse situaties.
Ik snap dat de overheid graag kinderen en ouders willen beschermen, maar een bepaalde methode bij iedere ouder ‘de strot in duwen’ werkt niet. Er bestaat geen one-size-fits-all methode om kinderen op te voeden. Geen enkele persoon is hetzelfde en situaties, hoeveel ze soms ook op elkaar lijken, verschillen ook continue. Het leven is niet iets waar je zonder twijfel geweldig doorheen gaat als je maar voldoet aan een bepaald stappenplan. Dat heel hard willen, of net doen alsof het zo is, maakt het nog niet waar.

Overheid gesubsidieerde opvoedmethode

Triple P is een methode bedacht door een bedrijf in Australië. Een commercieel product. Dat betekent dat er geld betaald moet worden om de naam Triple P (en de bijbehorende methode) te mogen gebruiken. Dus ook voor de cursussen en lezingen die gegeven worden. Deze cursussen en lezingen zijn voor ouders over het algemeen gratis, maar het bedrijf achter Triple P wil daar wel geld voor zien.
De overheid heeft er ondertussen vele miljoenen euro’s in geïnvesteerd, niet alleen door rechtstreeks voor Triple P te betalen, maar ook door de verschillende instanties (zoals kinderdagverblijven en scholen) extra subsidies te geven als ze Triple P doorvoeren in hun pedagogisch beleid.

Uitgebreid programma: samengevat

Op verschillende plekken reageren Triple P professionals op de kritiek met dat Triple P geen one-size-fits-all aanpak is, maar juist maatwerk. Dat het juist in samenwerking met de ouders voor hun specifieke situatie wordt samengesteld. Dat is uiteraard hartstikke mooi, opvoeding is namelijk maatwerk. Dat maatwerk wordt echter niet weergegeven in de verschillende Triple P uitingen die ouders op de verschillende plekken ontvangen.
Valt je kind niet zelf in slaap? Laat je hem/haar rustig een minuut of 20 huilen (de zogenaamde kookwekkermethode, stond omschreven in een Triple P folder die wij van het consultatiebureau kregen).
Vertoont je kind ongewenst gedrag? Geef dan een time-out. Laat het gewenst gedrag zien? Prijs het kind de hemel in.
Vooral die laatste twee komen continue terug in advertenties, flyers en folders van Triple P. Borstvoedingscentrum Panta Rhei heeft een stapel flyers / folders over Triple P (“Positief Opvoeden”) behandeld op haar website:

Deel Tweet Deel +1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maria Montessori

Whoever touches the life of the child touches the most sensitive point of a whole, which has roots in the distant past and climbs towards the infinite future.

Categorieën

Robert Shaw, M.D.

The more the child feels attached to the mother, the more secure he is in his acceptance of himself and the rest of the world. The more love he gets, the more he is capable of giving. Attachment is as central to the developing child as eating and breathing.

Scroll naar top
Skip to content