"En… slaapt hij/zij al door?"

Deze vraag kun je tegenwoordig in je kraamweek al zo ongeveer verwachten. En ook daarna nog voor een behoorlijk lange tijd.
Niet alleen bekenden stellen deze vraag, ook wildvreemden zijn om de een of andere reden erg geïnteresseerd in hoe jouw kindje de nacht doorbrengt.
Wat veel mensen lijken te vergeten is dat babies en kleine kinderen juist wakker hóren te worden ‘s nachts. Misschien niet altijd zo fijn voor papa & mama, maar het is wel een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling.
Bij borstgevoedde babies wordt de borstvoeding over het algemeen als schuldige aangewezen. Ja, borstvoeding is licht verteerbaar en ja, daar worden babies dan “snel” weer wakker van. Maar zoals ik al zei: dat is een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling.
Een baby groeit ongelooflijk veel het eerste jaar. Niet alleen de armen & benen worden langer: het hoofd wordt groter en naast dat de hersenen dus ook groeien: ze maken ongelooflijke ontwikkelingen door.
Om dit groeien – en de ontwikkelingen/sprongen – volgens het meest natuurlijke patroon (zoals het kleine lichaam verwacht) verwacht het borstvoeding te krijgen. Een samengestelde voeding, precies zoals het lichaam van de kleine op dat moment nodig heeft. Daarnaast zorgt het frequent voeden ervoor dat de suikerspiegel op peil blijft en niet met pieken en dalen gaat.
Kunstmatige zuigelingenvoeding wordt van alle kanten (ook wel flesvoeding / kunstvoeding genoemd) met grote flessen aanbevolen. Liefst op gezette tijden (volgens de adviesgevers in ieder geval). Vooral de laatste fles zou extra dik moeten zijn (voeding voor “hongerige kindjes”, johannesbroodpitmeel / rijstebloem toevoegen) om zo te verzekeren dat het kleintje zo lang mogelijk slaapt.
Het probleem hiermee is dat:

 1. Het niet in het belang is van het kindje dat deze de nacht doorslaapt.
 2. De voeding wellicht wel een (langer) verzadigd gevoel geeft door de toevoegingen, maar het voegt verder niks toe aan het dieet van de kleine.
 3. Flesvoeding, per definitie, bijvoeding is (borstvoeding is de biologische norm, alles daarbuiten is bijvoeding), toevoegingen daaraan om een langer verzadigd gevoel te geven is méér bijvoeding -> slechter voor (onder andere) de darmen.
 4. Het ook nog eens geen zekerheid biedt voor het doorslapen van je kindje.

Voor ouders zou het ideaal zijn als babies vanaf dag 1 zouden doorslapen. Je zou geen slaap hoeven in te leveren, behalve als ze ziek zijn misschien, dus je zou makkelijker het leven dat je voor de bevalling had weer op kunnen pakken.
En daar gaan we zeer diep de mist in: zodra je (of je partner) zwanger bent wordt je leven overhoop gegooid. Je bent ineens niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor het kleine leventje dat in jullie gezin zal komen.
Een ongelooflijk eng gevoel, dat nieuwe mensje ken je namelijk helemaal nog niet, maar ook omdat het betekent dat het leven dat je kende zal ophouden. En als er íets is waar wij mensen niet zo goed tegen kunnen, dan is het wel verandering. We zijn nou eenmaal gewoontedieren.
Natuurlijk is slaap ook ongelooflijk belangrijk voor de ouders, maar we lijken over het algemeen het kind te vergeten. En voor dat kleine mensje is het belangrijk om frequent gevoed te worden, onafhankelijk van het tijdstip dat de klok aangeeft.
Mijn advies luidt dan ook:

 1. Probeer het los te laten, je kindje is niet raar als hij/zij de nacht niet doorslaapt. Sterker nog: het is (biologisch gezien) afwijkend als ze dit wel – uit zichzelf – doen. Prent jezelf goed in dat dit een fase is. Het ieder uur (of iedere twee/drie etc. uur) zal op een gegeven moment écht vanzelf ophouden, zodra je kleintje daar aan toe is.
 2. Als je dit niet al doet: ga samen slapen. Als door medicijngebruik, alcohol / roken wordt afgeraden om dit samen in 1 bed te doen: het kan ook door een apart bed (op jullie kamer) te gebruiken voor de kleine. Veiligheidsinformatie (externe link) + nog wat informatie (externe link).
  Doordat de weg naar de kleine ‘s nachts (je hoeft niet naar een andere kamer) korter is zullen jullie beide sneller weer in slaap vallen. Het kan even duren voor jullie gewend zijn aan elkaar, maar dat zal bij het beginnen met samen slapen met je partner vast niet anders zijn geweest.
 3. Als je overdag de mogelijkheid hebt: maak het jezelf gemakkelijk als de kleine slaapt. Ga ook slapen of neem in ieder geval rust. Het huishouden heeft geen prioriteit.
 4. Leg de lat voor jezelf (en je partner) een stuk lager. Je bent niet ineens een slechte ouder omdat je eens uit je slof schiet ivm slaapgebrek, je bent nog altijd een mens. En helaas, maar die “roze wolk” die overal zo wordt gepropageerd: niet iedereen kent dat gevoel. Heb je echter het gevoel dat er meer aan de hand is? Trek dan zeker wel aan de bel.
 5. Vraag mensen in je omgeving om hulp. Of dit nu gaat om eten koken, huishoudelijke hulp of zo af en toe op de kleine passen zodat jij kunt douchen: je omgeving helpt je graag. We zijn groepsmensen en hebben de opvoeding altijd samen gedaan.
 6. Denk na en volg je hart. Dat een buurvrouw of zelfs een kinderarts op het consultatiebureau iets adviseert betekent niet dat dit jullie waarheid is. Zet overal je vraagtekens bij en neem niks zomaar als waarheid aan (nee, zelfs niet wat ik hier schrijf 😉 ). Doe je eigen onderzoek zodat je goed geïnformeerd een keuze kan maken.
 7. Stop met het stellen van de “slaapt hij/zij al door?” vraag! Het zorgt er alleen maar voor dat er een extra druk wordt gelegd op de ouders, geeft ze het gevoel dat hun kind afwijkend gedrag vertoond terwijl dit níet zo is.

Hoewel het ouderschap zeker de eerste maanden (wenperiode voor alle partijen) ongelooflijk pittig kan zijn, het heeft echt zijn mooie kanten. Op een dag zal je kindje jou ineens kusjes en knuffels gaan geven, je zult de humor van je kindje leren kennen, zien waar zijn/haar interesses liggen. Die – en nog veel meer – momenten maken het allemaal waard, dat verzeker ik je.

Deel Tweet Deel +1

3 reacties op “"En… slaapt hij/zij al door?"”

 1. Wat duidelijk en goed beschreven. Ik sluit me helemall aan bij je verhaal. En laten we stoppen met de sociale druk op ouders met jonge kinderen.

 2. Leuk geschreven, maar ik mis het complete plaatje hier. Ja natuurlijk heeft je kindje nog nachtelijke voedingen nodig de eerste paar maanden en sommigen nog wel langer. Mijn kleintje heeft zolang mogelijk in de cosleeper geslapen en met 6,5 maand pastte ze daar toch echt niet meer in en slaapt ze in een ledikant op haar eigen kamertje. Sinds ongeveer 5,5 maand wordt ze niet meer wakker om voeding. Ze wordt gewoon wakker, gemiddeld 3x per nacht. Nu dat ze 7 maanden is breekt dat toch echt enorm op. Vooral als je zelf chronisch ziek bent en je slaap zo hard nodig bent. Goed daar kan zij niks aan doen en het hoort er nu eenmaal bij. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat dit verhaaltje wat kort door de bocht is. Mijn zoontje sliep op borstvoeding al met 2 maanden door en is nog steeds een goede slaper, mijn dochtertje is ‘s nachts een hele slechte slaper. Soms heb je geluk en soms pech maar heftig kan het wel zijn.

  1. Ik kan me voorstellen dat het zwaar is voor je. Ik ben niet chronisch ziek en vond die periodes ook behoorlijk zwaar.
   Het ‘s nachts wakker worden heeft niet altijd met honger (eten/drinken) te maken. Het kan ook mama-honger zijn. Kou/warmte, etc. En net als volwassenen worden ze na hun slaapcyclus ook weleens “gewoon” wakker.
   Ik zou eerlijk gezegd niet weten waar mijn stuk hier “kort door de bocht” is, of “het complete plaatje mist”. Uiteraard verschilt iedere gezinssituatie, maar als je in een moeilijke periode zit (zoals bij jou nu, dat het slapen je opbreekt) dan kunnen de tips nog altijd toegepast worden. Het zal je moeilijke periode vast niet magisch oplossen, maar het kan je wel helpen die periode door te komen.
   Misschien dat deze 31 punten van Dr. Sears je kunnen helpen in deze periode (website is *nu* offline, daar wordt aan gewerkt las ik).
   Veel succes en ik hoop dat je binnenkort in wat rustiger vaarwater terecht komt, zodat je wat bij kan komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teacher Tom

I’ve had people shrug at my moral stance and insist that spanking “works”, and I’m sure it does. There are lots of things that work that I will never try. If I disagree with you, shouting you down works, but wouldn’t it be better if I engaged you in reasonable debate? If I need money, stealing works, but wouldn’t it be better if I worked to earn a higher income? If you’re standing in my way, pushing you works, but wouldn’t it be better to politely ask you to allow me to pass? Indeed, spanking may work, but there are better ways. They just take more effort.

Categorieën

Maurice Sendak

Children do live in fantasy and reality; they move back and forth, very easily in a way we no longer remember how to do.

Scroll naar top
Skip to content