Sinterklaas: geheim of niet?

Het is onvermijdelijk. Als ouder kom je op een gegeven moment in aanraking met het fenomeen ‘Sinterklaas’. Ieder jaar is er dan de vraag “houden we het nog geheim?”Kunnen beide mogelijkheden worden gecombineerd? Geen geheimen, maar wel magie?

Sinterklaas: geheim of niet?

Het is onvermijdelijk. Als ouder kom je op een gegeven moment in aanraking met het fenomeen ‘Sinterklaas’. Ieder jaar is er dan de vraag “houden we het nog geheim?”Kunnen beide mogelijkheden worden gecombineerd? Geen geheimen, maar wel magie?

Het is onvermijdelijk. Als ouder kom je op een gegeven moment in aanraking met het fenomeen ‘Sinterklaas’. Ieder jaar is er dan de vraag “houden we het nog geheim?”Kunnen beide mogelijkheden worden gecombineerd? Geen geheimen, maar wel magie?
Dit jaar maakt mijn zoon voor de vierde keer bewust het Sinterklaasfeest mee (hij wordt 7). Vanaf het begin zijn z’n vader en ik eerlijk geweest in waar de kado’s vandaan komen. Dat het om een Sinterklaasperiode gaat, waarin we doen alsof de kadootjes van Sint en Piet afkomstig zijn. De reden hiervoor? Ik heb in het verleden zelf Zwarte Piet gespeeld voor de basisschool van de neef en nicht van mijn ex-man. Bij een van de bezoeken was er een beetje van mijn blonde haar te zien, doordat de pruik niet goed zat (maar er was geen betere). We hebben een verhaal verzonnen waar beide kinderen tevreden mee leken te zijn, de ouders daarentegen niet. Er werd een klacht ingediend.
Die ervaring, het verzinnen van verhaaltjes, het voelde (en voelt) voor mij als liegen. Ik wil graag een relatie met mijn zoon opbouwen waarin liegen (zeker om grote dingen) geen plek heeft. Aangezien zijn vader en ik daarin dé personen zijn om het goede voorbeeld te geven, was er bij ons eigenlijk geen sprake van ‘hoe gaan we dat doen?’
Vorige week heb ik het er nog weer met m’n zoon over gehad. Ik heb hem gevraagd of hij nog wist wat we de voorgaande jaren besproken hadden. En ja hoor, het was ‘m allemaal nog bekend. Ook het ‘veel kinderen weten niet dat het net-alsof is’ kon hij nog terughalen. Ook in huis handig, aangezien zijn bonuszus en -broertje ‘het geheim’ nog niet kennen.
Aan juf ook gelijk doorgegeven dat hij op de hoogte is en als hij het toch vertellen wil / erover wil praten hij dan wellicht bij hun komt. In de kleuterklassen hadden we hem ook aangegeven dat als hij het dan tóch wilde vertellen (het is immers een kind met een groot rechtvaardigheidsgevoel, als iets niet klopt dan móet dat genoemd worden), dat hij het dan bij de juf in kon fluisteren. De enige keer dat hij hardop iets aangaf (ik meen in groep 1), was toen twee vrouwen uit het kamertje tegenover zijn klaslokaal als Pieten tevoorschijn kwamen terwijl hij ze daarvoor zonder schminck en Pietenkleding daar in had zien gaan. Wat door een van de kinderen werd tegengesproken en genegeerd door de andere kinderen.
Ondertussen doet hij – net als voorgaande jaren – graag alsof het wel echt is. Een afgebakend fantasiespel, waar hij zelf in kan bepalen welke elementen hij als ‘echt’ beschouwd en de zaken die hij eng vind af kan doen als ‘het is toch niet echt.’ Dat geen geheimen, wel magie lijkt dus prima samen te kunnen 🙂
Deel Tweet Deel +1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marshall Rosenberg

You can’t make your kids do anything. All you can do is make them wish they had. And then, they will make you wish you hadn’t made them wish they had.

Categorieën

Liz Feldman

It’s very dear to me, the issue of gay marriage. Or, as I like to call it: ‘Marriage’. You know, because I had lunch this afternoon, not gay lunch. I parked my car; didn’t gay park it.

Scroll naar top
Skip to content