Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

In geschiedenisboeken missen veel verhalen van en over vrouwen. Het wordt niet benoemd of een man heeft er zijn naam op geplakt. Dit houdt het ‘vrouwen achter het aanrecht’-idee dat ook tegenwoordig nog vaak heerst aardig in stand. Want dat wat je niet ziet, bestaat waarschijnlijk niet. Toch zijn er veel vrouwen die een ontzettend belangrijke invloed hebben (gehad) op ons verleden, in het heden en voor onze toekomst. Voor iedereen – en zeker onze meiden, die vrouwelijke rolmodellen nodig hebben – is het daarom belangrijk om te weten dat onze geschiedenis, ons heden en onze toekomst niet in de handen van mannen liggen.
Aanrader!

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

100 verhalen over bijzondere vrouwen

Oorspronkelijke titel: Good Night Stories for Rebel Girls - 100 tales of extraordinary women
9789082470130
1e druk, 2017
212 pagina's

Affiliate-link naar bol.com, maar dat kost jou niks extra :)

In geschiedenisboeken missen veel verhalen van en over vrouwen. Die verhalen worden niet benoemd of een man heeft er zijn naam op geplakt. Dit houdt het ‘vrouwen achter het aanrecht’-idee dat ook tegenwoordig nog vaak heerst aardig in stand. Want dat wat je niet ziet, bestaat waarschijnlijk niet. Toch zijn er veel vrouwen die een ontzettend belangrijke invloed hebben (gehad) op ons verleden, in het heden en voor onze toekomst. Voor iedereen – en zeker onze meiden, die vrouwelijke rolmodellen nodig hebben – is het daarom belangrijk om te weten dat onze geschiedenis, ons heden en onze toekomst niet in de handen van mannen liggen.

Rose Stories kwam in maart 2017 met het boek Good Night Stories for Rebel Girls. In dit boek staan 100 verhalen over rebelse vrouwen om aan onze dochters (kinderen) voor te kunnen lezen. Of om zelf te lezen natuurlijk.

Ik vond het een geweldig initiatief, mooie omslag (“don’t judge a book by its cover,” ik weet het: doe ik toch 😉 ) en wilde het boek erg graag hebben. Toen ik zag dat het boek er (sinds oktober) ook in het Nederlands is, moest ik het boek wel aan mijn collectie toevoegen!

Wat had ik als tiener ook graag gelezen over Artemisia Gentileschi, Mary Anning, Policarpa Salavarrieta, Hypatia, Melba Liston en Zaha Hadid.

~ Vrij Nederland

De vormgeving is met de illustraties van maar liefst 60 verschillende vrouwelijke kunstenaars in één woord prachtig. De vrouwen in het boek hebben uiteenlopende achtergronden en allemaal hun eigen verhaal. Hun overeenkomst? Het vrouw-zijn en zich niet tegen laten vastzetten door het beeld dat de maatschappij van dit ‘vrouw-zijn’ heeft. Eigenlijk zou ieder huishouden dit boek moeten bezitten!

Affiliate-link naar bol.com, maar kost jou natuurlijk niks extra :)

Aritstotle

Educating the mind without educating the heart is no education at all.

Scroll naar top Skip to content