Aanrader!

Alles over pesten

9789085
1e druk, 2014
222 pagina's

Affiliate-link naar bol.com, maar dat kost jou niks extra :)

Omdat ik maar al te goed bekend ben met het fenomeen pesten, voelde ik in eerste instantie wat angst toen ik dit boek zou gaan recenseren. Niet om wat ik zou lezen, maar om wat ik mogelijk zou voélen tijdens het lezen. De titel maakte me ook wat sceptisch. “Wie kan er nou álles over pesten schrijven?,” dacht ik.

Dit artikel verscheen eerder op KROOST.

Maar Mieke van Stigt maakt de titel van haar boek waar. Ze behandelt inderdaad alle aspecten van het pesten. Mét fijne handvatten om deze situaties te overkomen.

Kinderen in pestsituaties wordt al gauw verteld dat ‘het erbij hoort’, dat ze het er zelf naar gemaakt hebben (‘ja, je draagt ook wel rare kleren’, ‘je gedraagt je vaak ook zo vreemd’) of dat ze zich niet zo aan moeten stellen (‘het is maar een grapje’). Ofwel: je hebt er maar mee te leven en je moet zelf maar weerbaarder worden. Maar werkt dat ook zo?

Mieke van Stigt, socioloog en pedagoog, legt in haar boek haarfijn uit dat er inderdaad mensen zijn die eerder slachtoffer zijn van pesten, omdat ze ‘afwijken’ van de groep waar ze zich in bevinden. Maar dat het er zeer zeker níet bij hoort en dus ook niet wenselijk is.

Pesten is een probleem van de hele groep

Als er structureel pestgedrag voorkomt in een groep, dan is dat een teken dat niemand zich volledig geaccepteerd voelt. Er zit een hiërarchische verstoring. De persoon die de leiding zou moeten hebben, die in zou moeten grijpen bij de verstoring in de groep, laat deze taak liggen. Hierdoor is niemand zijn of haar plek in de hiërarchie van de groep zeker en krijg je terugkerend pestgedrag.

Leraren ervaren gedragsproblemen meestal als het probleem van de leerling. Dat een leraar het probleem kan veroorzaken of in stand houden, wordt meestal (liever) niet gezien.

Iedereen in de groep heeft een rol, ook wanneer het op pesten aankomt. Niet alleen de ‘pestkop’ en de gepeste(n) zijn deelnemers in de pestsituatie, ook de meelopers, verdedigers en omstanders zijn onderdeel van het geheel. Alleen de pester ‘hard aanpakken’ of de gepeste naar een weerbaarheidstraining sturen zal de algehele situatie daarom niet verbeteren, sterker nog: in de meeste gevallen zal het daardoor op een later moment juist escaleren.

Een aanpak waardoor iedereen zich op zijn plek voelt, dát is de aanpak waar iedereen in de groep bij gebaat is. Geen symptoombestrijding, maar het oplossen van het onderliggende probleem.

Echt alles over pesten

‘Alles over pesten’ blijkt inderdaad alles wat met pesten te maken heeft te behandelen. Het geeft inzicht in hoe pestsituaties ontstaan en kunnen blijven bestaan. En waarom de een sneller en vaker doelwit is dan de ander. Het boek geeft niet alleen meer inzicht in het fenomeen pesten, maar geeft ook praktische handvatten. Dit boek is een aanrader voor iedereen. Omdat pesten een zaak is die ons allemaal aangaat.

Affiliate-link naar bol.com, maar kost jou natuurlijk niks extra :)

Gordon Neufeld

A child may not know what direction he is going, but when he is attached to you, he doesn’t feel lost.

Scroll naar top Skip to content